Youtube/Jerome Teo
Airbnb

Odlukom Federalnog suda, popularna onlajn platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb biće kažnjena sa 15 miliona dolara.

Naime, utvrđeno je da je ovaj provajder od 2018. do 2021. obmanuo desetine hiljada klijenata u Australiji, koji su plaćali više cene. Pored određene kazne, Airbnb je ujedno u obavezi da plati milione dolara na ime odštete klijentima.

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) podnela je tužbu u julu prošle godine, navodeći da je kompanija Airbnb prevarila kupce, naplaćujući im rezervaciju smeštaja u američkim dolarima, iako su cene bile reklamirane u australijskim dolarima.

Međutim, Airbnb je saopštio da su klijenti pristali da im se naplaćuje u američkim dolarima, jer je skraćenica USD ipak bila napisana sitnim slovima u završnoj fazi rezervacije.

U to vreme, australijski dolar je vredeo oko 72 američka centa. Praktično, korisnik koji je mislio da treba da plati smeštaj 500 australijskih dolara, na kraju je plaćao skoro 700 dolara, pre bilo kakvih naknada za konverziju valuta.

Sudija Šon Mekelvejn je presudio da je ponašanje Airbnb bilo obmanjujuće, što je u suprotnosti sa potrošačkim zakonima u Australiji. Pored toga, kompanija je lažno tvrdila da su neki klijenti dali odobrenje da im se naplaćuje u američkim dolarima.

Pored odluke da plati kaznu od 15 miliona dolara, sudija Mekelvejn je presudio da Airbnb mora da plati i sudske troškove ACCC-a od 400.000 dolara.

Prošle godine, menadžerka Airbnb za Australiju i Novi Zeland, Suzan Vilden rekla je da će ova onlajn platforma u potpunosti nadoknaditi sve pogođene klijente.

Prevareno 63.000 korisnika

Iako Federalni sud nije izneo podatke o kompenzaciji za pogođene kupce, ACCC je potvrdio da će Airbnb ponuditi kompenzaciju za oko 63.000 pogođenih klijenata, koji su napravili više od 70.000 rezervacija u američkim dolarima.

ACCC procenjuje da bi ukupna vrednost kompenzacije mogla da bude i 15 miliona dolara, pri čemu bi pogođeni klijenti dobili oko 230 dolara svaki, u zavisnosti od troškova njihove rezervacije, kursa i bilo kakvih dodatnih troškova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here