pixabay.com

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ukidaju pogodnosti za ruske vize za građane nekih evropskih zemalja i EU u celini, objavljeno je na zvaničnom sajtu pravnih informacija.

Reč je o građanima Danske, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske, kao i o Evropskoj uniji u celini.

Rusija je sa ovim zemljama zaključila međunarodne sporazume o pojednostavljenom izdavanju viza, koji su prošle godine zamrznuti, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je EU prestala da izdaje vize po pojednostavljenoj proceduri određenim kategorijama ruskih državljana, a zatim je suspendovala sporazum u celini. Rusija je uvela ograničenja za bezvizni ulazak diplomata iz ovih zemalja i ukinula vizne preferencije za nacionalne i regionalne vlade i parlamente, ustavne i vrhovne sudove, novinare i članove zvaničnih delegacija.

Novi zakon sinhronizuje ograničenja Moskve sa onima koje je već uvela Evropska unija. Sada će građani koji su ranije bili oslobođeni plaćanja vize morati da je plate.

Reč je o bliskim rođacima Rusa iz odgovarajućih zemalja, školarcima, studentima osnovnih i postdiplomskih studija koji idu na studije i praksu, učesnicima naučnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

Među njima su i preduzetnici, vozači kamiona i oni koji putuju u Rusiju da obiđu civilna i vojna groblja.

Istovremeno, suspendovana je odredba po kojoj je taksa za vizu iznosila 35 evra, a građanima evropskih zemalja svih kategorija naplaćivaće se takse za vizu, utvrđene dekretom ruske vlade iz 2010. godine.

U pratećim dokumentima uz zakon, navodi se da će se troškovi ruskih viza povećati u zavisnosti od hitnosti i učestalosti u rasponu od 50 do 300 dolara. Zakon će stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here