EPA

Ukrajina je na izmaku snaga, zapadne zemlje moraju da povećaju vojnu podršku u slučaju nove ruske ofanzive, izjavio je za ERR bivši načelnik estonskih odbrambenih snaga i sadašnji član Evropskog parlamenta, general u penziji Riho Teras.

Prema njegovim rečima, Ukrajini ponestaje tehnike i naoružanja, dok Rusija može da prikupi snage “za konkretnu božićnu ofanzivu” i time “upropasti” Božić Ukrajini.

Prema generalovim rečima, Rusija je značajno pojačala vojni pritisak na Ukrajinu, a pred nama su važne dve nedelje. Ako se “front raspadne i Rusi povrate nešto veliko, to će poslati loš signal celom svetu”, kaže on, jer će pokazati slabost NATO-a.

Prošlog pravoslavnog Božića Rusija je proglasila božićno primirje od podne 6. januara do ponoći 7. januara. Predsednik Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku stranu da donese sličnu odluku, “na osnovu činjenice da veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje živi u područjima gde se izvode vojne operacije”.

Kako piše Njujork tajms, ruska vojska je preuzela inicijativu u zoni specijalne vojne operacije. List navodi da su se ruske trupe nedavno približile Avdejevki, ukrajinskom uporištu u Donjeckoj oblasti. Njegovo zauzimanje bio bi strateški uspeh za ruske oružane snage – grad je srž ukrajinske odbrane u regionu – i zadao bi udarac moralu Ukrajinaca. Uspesi ruske vojske u blizini Avdejevke, kao i blizu gradova kao što su Kupjansk, Artjomovsk i Mariinka, takođe su još jedan dokaz da je Rusija čvrsto preuzela inicijativu na većem delu bojnog polja, piše američki list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here