Vesti
Red Stars će i ove godine učestvovati sa dva seniorska tima

Kraj kalendarske godine tradicionalno se iščekuje s nestrpljenjem među zaljubljenicima u košarku u srpskoj zajednici Australije. To pretpraznično doba na početku leta već pune tri decenije je vreme kada se održava Kup Draže Mihailovića, jedan od najznačajnijih sportskih događaja za naše ljude.

Ove godine popularni DMC obeležava vredan jubilej, 30 godina uspešnog postojanja. Kako to red i nalaže, turnir organizuju Beli orlovi iz Melburna, klub koji je bio domaćin i prvog Kupa Draže Mihailovića, sada već davne 1993. godine.

Utakmice u muškoj i ženskoj konkurenciji, u više od 13 starosnih kategorija, igraće se na dve lokacije – u subotu u Srpskom sportskom centru u Kizborou, a u nedelju i utorak na terenima Srednje škole u Rouvilu (Rowville Secondary College), na jugoistoku Melburna.
Na prethodnom takmičenju, održanom decembra 2022. u Vulongongu, učestvovao je rekordan broj ekipa – čak 46 – ali će ove godine taj zbir biti značajno nadmašen, kaže za „Vesti“ Borivoje Milanović, predsednik Organizacionog odbora DMC 2023 i potpredsednik KK Beli orlovi.

– Zadovoljstvo nam je da najavimo da će ovogodišnji Kup Draže Mihailovića biti ubedljivo najmasovniji do sada. Prijavljene su 62 ekipe u svim uzrastima, a očekujemo da će učestvovati između 400 i 450 košarkaša, od najmlađih koji imaju 7-8 godina, pa sve do prekaljenih veterana. Ukupno, trebalo bi da bude odigrano 108 ili 110 utakmica – ističe Milanović.

Upravo ovako veliki broj učesnika i mečeva, naterao je domaćine da po prvi put organizuju tri takmičarska dana.

Juniorke Belih orlova iz Melburna s kolegom iz muškog tima

– Bilo je predviđeno da se igra u nedelju i utorak, 24. i 26. decembra, ali smo onda odlučili da se i u subotu odigra određeni broj utakmica po grupama u juniorskim kategorijama, i to između timova iz Melburna. Na taj način ćemo malo rasteretiti raspored u udarnim danima, pošto na raspolaganju imamo ukupno četiri terena u Rouvilu i igraće se bukvalno od jutra do mraka. U ime kluba i Organizacionog odbora DMC zahvaljujem se našim prijateljima iz uprave SSC u Kizborou koji su nam izašli u susret i omogućili da deo turnira odigramo u sali Centra – dodaje Bora.

Šampionsku titulu u muškoj seniorskoj konkurenciji, kao i kod devojaka, brani KK Obilić iz Sidneja. Muška sekcija ovog kluba prošle godine je osvojila rekordnu 11. titulu i najuspešnija je ekipa u istoriji Kupa. Pored Obilića i domaćih Orlova, učestvovaće još jedan trofejni klub, Red Stars iz Sidneja, kao i Otpisani iz Melburna, Vojvode iz Vulongonga, Adelajd Begeš… Skoro svi klubovi učesnici nastupiće sa po više ekipa u svim konkurencijama.

– Očekujemo da će, pored toga što će konkurencija u svim uzrastima biti brojnija, istovremeno biti i jača kvalitetom. Obiliću neće biti lako da odbrani trofeje, svi dolaze naoštreni da prekinu njihovu dominaciju i podignu pobednički pehar. Sve govori da nas čeka baš uzbudljiv turnir i mnogo dobre košarke – kaže Borivoje Milanović.
Za ljubitelje kraljice igara sigurno ne treba bolja pozivnica da se od subote do utorka redovno okupljaju na košarkaškim terenima i doprinesu vrhunskoj sportskoj atmosferi kakva može da se doživi na malo kom događaju osim Kupa Draže Mihailovića.

Najmlađi će i ove godine pobrati najveće simpatije

Besplatan ulaz

Sva tri takmičarska dana biće otvorena za publiku, a ulaz će biti besplatan. U subotu se igra u SSC u Kizborou, a u nedelju i utorak u Srednoj školu u Rouvilu, na adresi 9 Humphreys Way, Rowvvile. Obezbeđen je i veliki parking za posetioce, a tokom turnira će se služiti hrana i piće u izobilju.

Medalje za sve

Ove godine organizatori DMC 2023 pripremaju i iznenađenje za košarkaše i košarkašice. Pobedničke ekipe će dobiti pehare i zlatne medalje, ali će odličja za učešće na turniru biti dodeljena i ostalima.
– Želeli smo da na neki poseban način obeležimo 30 godina Kupa. Odlučili smo se zato da svi učesnici u svim kategorijama dobiju medalje. Namera nam je da naročito mlađima ostane uspomena, da se uvek sećaju i ponose time što su igrali na ovom sjajnom takmičenju u godini velikog jubileja – kaže predsednik Organizacionog odbora DMC 2023 Borivoje Milanović.

Žurka u Kizborou

Teško je zamisliti DMC bez žive muzike i dobrog provoda, pa tako ni ova godina nije izuzetak. Domaćini su za subotu pripremili veče dobrodošlice u SSC u Kizborou, a na kraju turnira se na istom mestu održava i velika žurka.
– Čim se u utorak u 18.00 časova završi muško finale preselićemo se u Kizboro, gde će biti ceremonija dodele trofeja i priznanja. Posle toga ćemo svi zajedno da proslavimo uz muziku do kasno uveče, pa dokle ko izdrži. Želja nam je da se svi pre svega lepo druže i dobro provedu – kaže Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here