Flickr/Paullymac

Samo što je počelo, leto je u većem delu Australije donelo prave tropske temperature. A, sa vrućinama uvek dolazi vreme za godišnji odmor i beg iz gradske vreve i sa usijanog asfalta.

Ko ima mogućnosti, možda će se odlučiti za neku egzotičnu destinaciju, a tu titulu s pravom nose i Kokosova ostrva, jedna od australijskih teritorija koje leže najdalje od kontinentalnog dela zemlje.

Kokosova ili Kilingova ostrva, što im je drugi zvanični naziv, nalaze se u Indijskom okeanu, negde na pola puta od Australije do Šri Lanke, u blizini indonežanskog ostrva Sumatra.

Putovanje od Perta do belih peščanih plaža i tirkizne vode Kokosovih ostrva, traje maltene pola dana (nešto manje od šest sati), pošto na lokalnu pistu mogu da slete samo mali avioni, a udaljenost je bezmalo 3.000 kilometara.

Ovu teritoriju čine dva atola s ukupno 27 sićušnih koralnih ostrva, od kojih su samo dva naseljena. Samim tim i turistički kapaciteti su ograničeni i to na samo 144 gosta u jednom danu.

Onima kojima se posreći da dođu u ovu oazu mira daleko od svega, čekaju razne aktivnosti – od skuba ronjenja, sportskog pecanja, plivanja s kornjačama, surfovanja sa zmajem (kajtsurfing), do obilaska ostrva biciklom ili laganom šetnjom i gledanja retkih vrsta ptica koje žive samo u oblasti Indijskog okeana.

Lokalna samouprava je nedavno pokrenula marketinšku kampanju za svoju turističku ponudu. Na svom novom zvaničnom sajtu Kilingova ostrva (cocoskeelingislands.com.au) se promovišu kao „australijski poslednji netaknuti raj“.

Na ovoj stranici se takođe nudi smeštaj: noćenje košta od 220 dolara za studio, do 650 dolara za kuću koja može da primi od šest do osam gostiju.

Kada se tome doda i da povratna avionska karta košta 1.200 dolara, jedan par za sedam dana odmora treba da izdvoji najmanje 4.000 dolara samo za put i smeštaj. A, gde su tu još tri obroka dnevno, piće, razne aktivnosti…

Za one koji mogu da priušte, Kokosova ostrva su zaista atraktivna udaljena destinacija za koju pritom državljanima Australije nije potreban pasoš.

Zvanični jezik

Na Kokosovim ostrvima živi svega oko 600 ljudi i većina je maležanskog porekla. Iako pripada Australiji, na ovoj teritoriji zvanični jezik je malajski i sve table i oznake su dvojezične. Većinsko stanovništvo je islamske veroispovesti, pa je i zastava Kokosovih ostrva zelena sa žutim zvezdama južnog krsta i sa polumesecom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here