pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policija Zapadne Australije podigla je optužnicu protiv 25-godišnjeg muškarca iz Džeraldtona, koji se tereti za navodno podmetanje požara duž 70 kilometara puta na Srednjem zapadu ove države.

Istražni organi veruju da je vatrena stihija koja je buknula prošle subote u popodnevnim satima kraj magistralnog pravca Džeraldton – Maunt Magnet bila podmetnuta. Vatrogasna služba se tokom celog vikenda borila da ugasi požar koji je buktao u ovom rirodnom rezervatu.

Policija optuženog tereti za pokušaj ubistva i po dve tačke povrede dužnosti u vezi s požarima, tvrdeći da su svi požari u ovoj zoni tokom vikenda povezani s istom osobom.

Navodnog počinioca prvi je uoči farmer Rod Mesina iz mesta Maleva, koji je izjavio je da kraj puta video crni automobil, kada je krenuo da pomogne u gašenju požara.

– Ugledao sam crni automobil u železničkom rezervatu i sledećeg minuta video sam kako se pojavljuju plamen i dim. Auto je odjednom pojurio dalje i morao sam da odlučim da li da se zaustavim i gasim vatru ili da ga pratim – kazao je Mesina.

Odlučio je da pozove svog sina da dođe na lice mesta i organizuje podršku u gašenju, a on je oko 20 minuta vozio za crnim automobilom.

– Palio je vatru bacajući zapaljive naprave kroz prozor. Video sam ga kako pali još sedam požara – dodao je Mesina.

Zbog mehaničkog kvara automobil se uskoro zaustavio i Mesina je sačekao dok se nije pojavila policija, nakon čega se pridružio drugim dobrovoljcima u obuzdavanju vatrene stihije.

Vatrogasci spasili kuće

Više od 100 vatrogasaca je uz podršku Sektora za vatrogasne i vanredne situacije tokom noći radilo na gašenju požara, koji su izgoreli više od 2.000 hektara zemljišta, doveli do urušavanja dalekovoda i zatvaranja puta za saobraćaj.

Kako tvrde očevici, gorelo je čak 15 pojedinačnih požara, od kojih su neki čak ugrozili kuće lokalnog stanovništva. Ipak, požrtvovanom intervencijom vatrogasaca sprečena je veća šteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here