Screenshot/Youtube

U situaciji kad se Ukrajina suočava sa manjkom vojnika koji mogu da budu mobilisani i pod pritiskom saveznika da proširi vojne kapacitete, u pripremi je zakon o mobilizaciji žena, koji ujedno smanjuje starosnu granicu za opštu mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

U velikom broju odredbi koje se spremaju za izmenu zakona o procesu mobilizacije, koji još nije zvanično predstavljen u Radi, poslanica Sluge naroda Marijana Bezuglaja detaljno je opisala predloge.

Prema njima, mobilizacija žena obuhvatiće sve Ukrajinke od 25 do 60 godina, kao što se to odnosi i na muškarce. To znači da će sve žene imati obavezu da se prijave u vojsku, prođu obuku i da mogu biti mobilisane u bilo koje vreme tokom vanrednog stanja. Ta obaveza do sada se odnosila samo na žene medicinske i farmaceutske struke.

Postoje i izuzeci koji se odnose na žene sa detetom koje nemaju supruga ili je on u vojsci, trudnice ili one koje imaju roditelja invalida prve i druge kategorije. Takođe, žene se mogu mobilisati samo na neborbene položaje, a na položaje na prvoj liniji mogu da budu poslate samo na dobrovoljnoj osnovi, mada je ostalo nejasno koji su zapravo neborbeni položaji i da li je to, recimo, mesto kuvara u blizini prve borbene linije.

U Ukrajini vlada veliki skepticizam u vezi sa ovim predlogom i predviđa se da on ne bi bio dobro dočekan, jer je veliko nezadovoljstvo već izazvala odredba o mobilizaciji žena medicinskih struka. Postavlja se i pitanje kada bi uopšte mogla da bude formirana baza žena vojnih obveznika, s obzirom na to da je, iako rat traje već skoro dve godine, vojna evidencija za muškarce još neuređena.

Brojni vojni komesari su smenjeni zbog toga što nisu uspeli da popišu sve vojno sposobne muškarce i zbog zloupotreba i ogromne korupcije u omogućavanju izbegavanja mobilizacije. Veruje se da će biti potrebno mnogo godina da se popišu milioni Ukrajinki koje na taj način nikada nisu bile registrovane, a mnoge od njih imaju uslove da ne podlegnu mobilizaciji.

U međuvremenu, očekuje se da će veliki broj žena koje bi mogle da budu mobilisane napustiti Ukrajinu sa decom ne čekajući da dobiju vojni poziv. To bi značilo nov demografski i ekonomski udar na Ukrajinu i odlazak obrazovanih žena koje zaposlenje mogu da nađu negde drugde. Zbog ogromnih potreba za angažovanjem novih vojnika i prisilnih mobilizacija muškaraca, žene sada obavljaju najveći deo poslova u različitim privrednim oblastima.

Ukoliko bi takav predlog zaista prošao parlament i potpisao ga predsednik Vladimir Zelenski, to bi sigurno izazvalo veliko društveno nezadovoljstvo, pojačalo proteste žena koje traže demobilizaciju i zamenu svojih muških članova porodice, koja do sada nije obavljena.

Marijana Bezuglaja je nedavno zahtevala da načelnik generalštaba Valerij Zalužni napusti mesto glavnokomandujućeg zbog neuspeha na frontu i odsustva vojnih planova za iduću godinu. Ona je na društvenim mrežama organizovala glasanje ko bi mogao da ga zameni, a cela kampanja se odvija u vreme kad je sukob između Zelenskog i Zalužnog postao očigledan u javnosti.

S druge strane, Zelenski pokušava da zadovolji zahteve saveznika za povećanjem broja vojnika, a da ne izazove dodatni pad svog rejtinga, koji je već niži od onog koji ima Zalužni. Zato se iz Kijeva poručuje da izbori ne mogu da se održe u vanrednom stanju, ali to još nije konačna odluka.

Zato će deo predloga koji se odnose na rotaciju vojnika sigurno biti usvojen, jer veliki broj njih od početka rata nije zamenjen, recimo, onim vojnicima koji se nalaze na zapadu Ukrajine, gde nije bilo ratnih dejstava.

Nacrt zakona, dakle, obavezuje vojnu komandu da izvrši obaveznu rotaciju: borac ne može da bude na prvoj liniji fronta duže od tri meseca. Poseban blok u predlogu zakona posvećen je postupku demobilizacije, a glavna novina je pravo na otkaz koji se može dobiti nakon 36 meseci učešća tokom vanrednog stanja.

Istovremeno, po navršavanju 24 meseca, od kojih 12 meseci u zoni borbenih dejstava, vojni obveznik će moći da uzme 90 dana odsustva u kontinuitetu, ali će za taj vremenski period biti produžen rok za sticanje prava na napuštanje vojne službe.

1 COMMENT

  1. Жалосно је да овај глумац ради као амерички плаћеник
    Ратоват ће до последњег украјинца и последње украјинке .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here