Vesti

Vlada Novog Južnog Velsa je u poslednji čas sprečila potpuni kolaps službe hitne pomoći ove države, koji je pretio da se dogodi prvog dana 2024. godine kroz napuštanje posla od strane mnogih zaposlenih.

Portparol Ministarstva zdravlja NSW Rajan Park saopštio je da će bolničari koji rade u hitnoj pomoći dobiti u proseku povišice od 25 odsto, raspoređeno tokom naredne četiri godine.

Kako je objavljeno, ovi bolničari koji obavljaju izuzetno odgovoran i stresan posao u spasavanju ljudskih života, mogu da računaju na povećanje zarada od 11 do 29 odsto, u zavisnosti od pozicije i visine trenutne plate. Državu će povišice za oko 5.000 radnika hitne pomoći koštati ukupno pola milijarde dolara.

Najniža povećanja od 11 posto dobiće samo početnici i stažisti koji su tek završili drugu godinu više škole, dok je za ostale predviđen rast plata između 19,5 odsto i 29,3 odsto.

Prevedeno u novac, to znači da će bolničari hitne pomoći koji imaju šest godina iskustva dobiti povećanje sa 79.737 dolara godišnje na 103.361 dolar tokom naredne četiri godine.

Počevši od 1. januara, plate iskusni bolničara i onih koji obavljaju dužnosti od kritičnog značaja skočiće sa 98.391 dolar godišnje na 127.261 dolar tokom istog perioda.

– Niko nije verovao da ovo može da se desi, ali zaista smo se žestoko borili za ova povećanja i uspeli smo. Ovo će zadržati radnike hitne pomoći u Novom Južnom Velsu na duge staze – rekao je sekretar Sindikata zdravstvenih usluga (HSU) Džerard Hejs.

Tokom višemesečnih pregovora sindikata i države, sve veći broj zaposlenih se u anketama izjašnjavao da namerava uskoro da napusti hitnu pomoć ili da potpuno promeni profesiju. Prema poslednjim podacima tako se izjasnilo blizu 50 odsto radnika. Posle ovakvog ishoda, mnogi od njih će sasvim sigurno drage volje promeniti svoj stav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here