Facebook/AustraliainSerbia
Ambasador Emeri je uručio 13 primeraka knjige direktorki Jasmini Ninkov

Ambasador Australije u Srbiji, Njegova ekselencija Danijel Emeri, posetio je ove sedmice Biblioteku grada Beograda gde se sastao sa direktorkom ove institucije Jasminov Ninkov.

Ambasador Emeri je tom prilikom uručio 13 primeraka knjige “Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu”, autora Bojana Pajića.

Knjiga govori o prijateljstvu i bliskim odnosima dva naroda, a sadrži bogatu kolekciju fotografija, slika, ilustracija i drugih umetničkih dela savremenika tog doba iz Australije i drugih zemalja sveta, koji su na lep način govorili o Srbima i zajedničkoj borbi s Australijancima i drugim saveznicima.

Knjigu prevedenu na srpski jezik u saradnji su izdali Institu za noviju istorije Srbije i Ambasada Australije u Beogradu, i ta knjiga će od sada biti dostupna čitaocima u svim beogradskim bibliotekama.

Istoričar Bojan Pajić rođen je u Srbiji, ali veći deo života proveo je u Australiji. Povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata, 2018. godine, objavio je i knjigu „Naši zaboravljeni dobrovoljci – Australijanci i Novozelanđani sa Srbima u Prvom svetskom ratu“, koja govori o vojnicima i medicinskom osoblju Anzaka koji su na Solunskom frontu i drugim bojištima bili uz rame junačkoj srpskoj vojsci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here