EPA-EFE/BONNIE CASH /
Džon Kirbi

Rusija povećava napade raketama i dronovima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, a Bela kuća očekuje da će Moskva gađati i energetsku infrastrukuru, kako se zima približava, rekao je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je istakao da je američki predsednik Džozef Bajden, koji će se sutra u Beloj kući sastati sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, nastaviti da insistira u Kongresu da odobri još pomoći za Ukrajinu, preneo je Rojters.

Kirbi očekuje da će Vašington pre kraja meseca objavi dodatnu vojnu pomoć za Ukrajnu.

“Nemamo još mnogo nedelja ove godine, tako da apsolutno očekujem da ćete nas videti kako objavljujemo vest o dodatnoj pomoći pre kraja godine”, poručio je Kirbi.

Portparol Bele Kuće Endru Bejts rekao je da su Bajden i vodeći zvaničnici Bele kuće u bliskom i čestom kontaktu sa kongresmenima o hitnosti odobravanja još 50 milijardi dolara nove pomoći Ukrajini.

“Naša nacionalna bezbednost je na kocki u Ukrajini. Putin je hteo da pokaže da, ukoliko bude uspešan tamo, ima planove za ostale istočnoevropske zemlje koje su članice NATO, a koje moramo da branimo. Znatno skuplje bi bilo ne delovati”, poručio je Bejts.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here