EPA
Plaža u Australiji

Posle varljivog proleća, u Australiju je stigao prvi toplotni talas ovog leta. Polovina kontinenta se ovih dana nalazi na udaru velikih vrućina, koje se šire sa zapada, a za subotu se najavljuje izuzetno topao dan u većem delu istočne obale, naročito u Novom Južnom Velsu.

Za taj dan meteorolozi predviđaju da će temperatura na zapadnoj periferiji Sidneja dostići 42 stepena Celzijusa, dok se u delovima grada bližim centru očekuje do 36 stepeni, i to zahvaljujući vetru koji dolazi s mora. I za Kanberu se predviđa veoma toplo vreme, sa maksimalnih 36 Celzijusa.

U sredu je u severnim delovima Zapadne Australije, kao i kroz središte kontinenta i regionalne delove Južne Australije izmereno i do 45 stepeni. Vrućine su se ubrzo proširile i na unutrašnjost Novog Južnog Velsa i na delove Južnog Kvinslenda.

– Prvi nalet toplotnog talasa na početku leta uvek predstavlja šok za sistem. Tako ćemo ovih dana imati i temperature od 12 do 14 tepeni veće od proseka za ovo doba godine – kaže Din Naramor iz Biroa za meteorologiju (BOM).

Kako predviđaju iz BOM, više temperature predviđaju se i za Pert i Darvin, dok će vrućina biti pošteđeni žitelji Melburna i Brizbejna, zahvaljujući vetrovima sa juga, odnosno sa severoistoka. Ovakvi uslovi doneće pad temperatura u većem delu istočne obale, počevši od nedelje.

Ciklon preti Kvinslendu

Iako je leto tek počelo, obala Kvinslenda bi početkom iduće sedmice mogla da se nađe na udaru tropskog ciklona Džasper, koji stiže sa Pacifika. Ciklon je u četvrtak prešao u sistem treće kategorije, a danas se očekuje da preraste i u četvrtu kategoriju.

Zvaničnici Službe za vanredne situacije (SES) upozorilo su stanovništvo duž severne obale Kvinslenda, od Kernsa do Makaja, da se tokom vikenda pripremi za udar ciklona, koji bi mogao da donese razorne vetrove i velike količine kiše. Poslednji ciklon koji je pogodio Kvinslend bio je Set, koji je 2021. godine doneo poplave na istoku ove države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here