EPA-EFE
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Nesposobnost Ukrajine da pomeri liniju fronta, čak i uz obimnu pomoć NATO-a, potvrđuje da se Rusija ne sme potcenjivati. Severnoatlantska alijansa je, ipak, dužna da nastavi da podržava Kijev, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Vidimo da Ukrajinci, čak i uz znatnu pomoć zemalja NATO-a, za godinu dana nisu uspeli da pomere liniju fronta. To samo potvrđuje činjenicu da se Rusija ne sme potceljivati. Njihova industrija je prebačena u ratni režim, sposobni su da snabdevaju armiju municijom i tehnikom. To je omelo Ukrajinu da postigne teritorijalne uspehe koje smo očekivali – izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči samita ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a 28. i 29. novembra u Briselu.

– Ipak, budite uvereni da će signal od zemalja NATO-a nakon susreta šefova diplomatije i predstojećeg samita NATO-a u Vašingtonu (sledeće godine) biti da stojimo na strani Ukrajine – rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je, takođe, istakao da je Ukrajina od članica te alijanse dobijala samo potpuno savremene vidove naoružanja.

– Ukrajini je isporučivano veoma savremeno oružje, pre svega, krstareće rakete – rekao je Stoltenberg komentarišući tvrdnje da su Kijevu potrebne isporuke savremenog oružja radi uspeha na bojnom polju.

Stoltenberg je naglasio da su zemlje NATO-a spremne da nastave da isporučuju oružje Kijevu.

On je, takođe, konstatovao da često nije dovoljno samo isporučiti oružje armiji neke zemlje kako bi ono bilo efikasno, već da je potrebno i da to oružje bude kompatibilno s drugim vidovima naoružanja u arsenalu te zemlje.

3 COMMENTS

  1. Jadan li je onaj,koga vi podržavate! Samo znate da se čudite, kako se drugi ne ponašaju u skladusa vašim standardima!

  2. To ste znali i pre 20 meseci pa niste priznali a u međuvremenu je poginulo više od 500 000 mladih ljudi . Dali vas barem malo peče savest ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here