EPA
Vladimir Putin

Viši ruski zvaničnik rekao je da Moskva ne može da koegzistira sa trenutnom vladom u Kijevu i da će nastaviti sa onim što naziva specijalnom vojnom operacijom zbog “demilitarizacije” Ukrajine.

Ukrajina se obavezala na borbu dok god poslednji ruski vojnik ne napusti njenu teritoriju, a njeni zapadni saveznici su rekli da će nastaviti da podržavaju Kijev.

Osim Krimskog poluostrva, koji je Moskva prisajedinila 2014. godine, Rusija upravlja gotovo petinom ukrajinske teritorije. Putin tvrdi da je ta teritorija sada deo Ruske Federacije.

Ovogodišnja ukrajinska kontraofanziva nije uspela da ostvari značajne teritorijalne dobitke u borbi protiv dobro utvrđenih ruskih snaga.

Ruski predsednik Vladimir Putin je grupi vodećih svetskih ekonomija G20 rekao da je potrebno razmisliti o tome kako zaustaviti “tragediju” rata u Ukrajini i da Moskva nikad nije odbila da učestvuje u mirovnim pregovorima s Kijevom.

Putin nije učestvovao na prethodnim samitima grupe G20 u Nju Delhiju ove godine i Nusa Dui prošle, gde je poslao ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Ruski predsednik se 2020. i 2021. učesnicima sastanaka na vrhu obratio iz Moskve. Poslednji put je lično prisustvovao okupljanju grupe G20 u japanskom gradu Osaki 2019. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here