Damien Bredberg
Univerzitet Kvinslenda je dobio najvišu zbirnu ocenu u Australiji

Australijski univerziteti se već godinama dobro kotiraju na listama najboljih obrazovnih institucija u svetu, a najnovije istraživanje koje je sproveo list Australijski finansijski pregled (Australian Financial Review – AFR) pokazuje njihov redosled u domaćim okvirima.

Prema prvom rangiranju domaćih univerziteta koje je sproveo AFR, na prvom mestu se nalazi Univerzitet Kvinslenda u Brizbejnu, koji je za nijansu pretekao sidnejski Univerzitet Novog Južnog Velsa (UNSW) na drugom i Australijski nacionalni univerzitet (ANU) u Kanberi na trećem mestu.

U rangiranju najboljih univerziteta AFR je ocenjivao pet ključnih segmenata koji određuju kvalitet visokoškolskih ustanova. To su: zadovoljstvo studenata, istraživački učinak, globalna reputacija, uticaj univerziteta na buduću karijeru studenata i jednakost i pristup.

U određivanju ovih parametara, AFR je prvi u Australiji vodio računa o prepoznavanju pune raznolikosti australijskih visokoobrazovnih institucija, što je i dovelo do veoma različite tabele u odnosu na ono što smo navikli da viđamo na međunarodnim rang-listama.

Naime, iako se i AFR fokusira na dve glavne misije univerziteta: obrazovanje i istraživanje – ono što njihovo istraživanje razlikuje od međunarodnih jeste daleko bolji pristup objektivnim podacima o obrazovanju u karakterističnom australijskom okruženju. Zbog toga, ova lista je prva koja prepoznaje tradicionalne pojmove izvrsnosti, kao što su istraživanje i reputacija, uz važne mere zadovoljstva studenata, uticaja obrazovanja i diplome na njihovu buduću karijeru i ravnopravnost akadameca.

AFR takođe navodi da suj u ocenjivanju korišćeni „javno dostupni podaci savezne vlade“, kao i konsultacije sa „akademicima visoke reputacije“.

U obrazloženju konačnog poretka, kaže se da je Univerzitet Kvinslenda (UQ) zauzeo prvo mesto sa zbirnom ocenom 76. Prorektor UQ, profesor Debora Teri, rekla je da rangiranje univerziteta na globalnom nivou često zna da bude veoma teško, pošto je jedina relevantna metrika za sve tercijarne obrazovne ustanove u svetu – istraživački učinak.

– Načini na koji se procenjuju zadovoljstvo i stečeno iskustvo studenata, kao i njihovi rezultati u karijeri, razlikuju se po jurisdikcijama. Zato pohvaljujem AFR zbog pokušaja da napravi uravnoteženiji sistem rangiranja – rekla je Teri i istakla da je Univerzitet Kvinslenda „uvek cenio izvrsnost u nastavi i kvalitet iskustva koje se nudi studentima“.

Dakle, UQ zbirno ima najbolju ocenu, iako ni po jednom parametru ne odskače u odnosu na druge. Naprosto, njihov učinak je najravnomerniji od svih.

S druge strane, Univerzitet Novog Južnog Velsa je na drugom mestu ukupno, ali prednjači po uticaju koji ima na buduće karijere svojih studenata

Australijski nacionalni univerzitet pored izraženog istraživačkog učinka, takođe se ističe po uticaju na karijeru studenata, ali i po zapošljavanju svojih diplomaca. Naime, svršeni studenti ANU imaju jednu od najviših stopa po ovom parametru, sa čak 72 odsto njih koji u prva četiri meseca posle diplomiranja pronađu odgovarajuće zaposlenje.

Visoko se kotira i melburnski Monaš univerzitet koji je četvrti, a po istraživačkom radu zauzima treće mesto. Takođe, ima odlične ocene u kategorijama zadovoljstva studenata, jednakosti i budućih karijera.

Samo bod manje na tabeli ima petoplasirani Univerzitet Adelajda koji ima sve visoke ocene, izuzev donekle rangiranja prema jednakosti.

U samom vrhu po zadovoljstvu studenata onim što im se nudi na studijama je Univerzitetu Edit Kouvan iz Perta, dok su na deobi od sedmog do desetog mesta Univerzitet u Vulongongu, Tehnološki univerzitet u Sidneju, Univerzitet u Melburnu i Dikin univerzitet. Zanimljivo da je Univerzitet Melburna uglavnom rangiran kao najbolji u Australiji na međunarodnim listama, a pre svega se ističe po reputaciji koju ima i po izuzetnom istraživačkom radu.

Sidnejski univerzitet na 15. mestu

Mesta među deset najbolje rangiranih na listi AFR-a nije bilo za neke od međunarodno visoko priznatih australijskih tercijarnih institucija. Ipak, veoma popularni univerziteti kao što su Univerzitet Sidneja, zatim Svinburn i Mekvori, dele solidno 15. mesto sa ukupnom ocenom 66.

Univerzitet Flinders je recimo na 24. mestu sa 64 boda, Kanbera Univerzitet je 27. sa 63, dok je Univerzitet Zapadnog Sidneja na 30. mestu AFR rang-liste s ocenom 61. Univerzitet La Trob je 33. sa 60, a RMIT na deobi 36. mesta sa 59.

Top 10

Univerzitet zbirna ocena

1. Univerzitet Kvinslenda (UQ) 76

2. Univerzitet Novog Južnog Velsa (UNSW) 75

3. Australijski nacionalni univerzitet (ANU) 74

4. Univerzitet Monaš 73

5. Univerzitet Adelajda 72

6. Univerzitet Edit Kouvan (ECU) 70

7. Univerzitet Dikin 69

7. Univerzitet Melburna 69

7. Tehnološki univerzitet Sidnej (UTS) 69

7. Univerzitet Vulongonga 69

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here