EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Premijer Albaneze najavio olakšice i za ljude s najnižim primanjima

Pad poverenja birača u vladajuću Laburističku stranku nastavio se i ovog meseca, pokazuju najnovija ispitivanja javnog mnjenja. Prema objavljenim rezultatima, Koalicija je po prvi put preuzela vođstvo u dvopartijskom odnosu, još od predizborne kampanje početkom prošle godine.

Podrška Albanezeovoj vladi pala je za još 0,5 odsto u odnosu na prošlu nedelju, prema anketi koju je sprovela agencija Roj Morgan o glasačkim namerama građana na federalnom nivou.

Liberalno-nacionalna koalicija sada je u prednosti sa 50,5 odsto anketiranih koji bi na dvopartijskoj osnovi glasali u njihovu korist. Laburistima je naklonjeno 49,5 odsto ispitanika.

Ovakav rezultat je u skladu sa neuspelim referendumom o Glasu prvih nacija, za koji su Laburisti predvodili glasnu kampanju, ali su se na glasanju sredinom oktobra suočili sa ubedljivim porazom njihove politike.

Gledajući period od referenduma do sada, ovo je treći uzastopni put da ankete pokazuju pad poverenja u laburiste.

U rezultatima Roj Morganove ankete primetan je identičan pad vladajuće partije i kada je reč o primarnim glasovima. Laburistička stranka je ove nedelje dobila pola procenta manju podršku i trenutno ima naklonost svega 29,5 odsto anketiranih. Kada se tome doda da je Koalicija „ojačala“ za jedan procenat, razlika između dve najjače političke opcije u Australiji sada je čak osam odsto, pošto Liberalna i Nacionalna stranka sada imaju podršku 37,5 odsto ispitanika.

Zanimljivo je da su za pola procenta ojačale pozicije i dve manje stranke: Zeleni su sada na 13,5 odsto, a Jedna nacija na 6,5 odsto.

Pored laburista, pad su zabeležili i nezavisni kandidati, koji su sada na sedam procenata podrške, dok sve minorne partije zajedno imaju 6 odsto naklonjenih.

Najnovija anketa Roja Morgana zasnovana je na anketiranju reprezentativnog uzorka od 1401 birača, u periodu od 13. do 19. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here