EPA/Andy Rain
Rodžer Federer i Rafael Nadal

Koliko se promenilo vreme odlaska u penziju vrhunskih tenisera, jedan od dokaza je i Mihael Štih, šampion Vimbldona iz 1991. Nemac je napravio jednu od senzacija tog doba savladavši, kao potpuni autsajder, Borisa Bekera, tada ikonu ovog turnira.

Imao je 22 godine, a karijera mu je trajala još samo šest. Izgubio je finala US opena od Andrea Agasija i Rolan Garosa od Jevgenija Kafeljnikova i ubrzo stavio tačku.

– Na vreme sam to uradio, zadovoljan sam kako se to dogodilo. Pogledajte Rodžera Federera. Kad se zna šta se desilo, bolje bi bilo da je to uradio ranije – kaže Štih.

Poruka je jasna, Nemac smatra da je bolje povući se dok je telo još zdravo i ne čekati da povrede presude. Federer je imao tri operacije kolena pre nego što je u septembru 2022, kada je imao 41 godinu, odlučio da se penzioniše.

– Verujem da bi on sada drugačije uradio. Međutim, to je njegova odluka, ako je on zadovoljan kako je proveo poslednje godine svoje karijere, to je u redu.

Za sebe smatra da je izabrao pravi čas za povlačenje.

– Imao sam 28 godina i kada sam 1997. izgubio polufinale Vimbldona od Sedrika Piolina, odlučio sam da je kraj. I veoma sam srećan što sam to tada uradio. Hoću i da istaknem da je to bilo potpuno spontano – ističe Nemac da nije planirao završetak karijere.

– Takva je bila moja odluka, ja sam morao da živim sa njom i zato me reakcija ljudi oko mene nije interesovala – kaže Štih.

Federer je poslednji duel odigrao na Lejver kupu 2022. u Londonu. Morao je to da uradi u dublu, jer njegovo koleno nije moglo da izdrži duel u singlu.

Sama činjenica da je odlučio da se oprosti na egzbiciji umesto na pravom turniru, recimo Vimbldonu dva meseca ranije, još jedan je dokaz da se zdravstveno nije dobro osećao.

Kao dokaz da je Štih verovatno u pravu – da bi se Federer ranije penzionisao da je znao kako će se završiti njegova karijera – mogu da posluže još dve činjenice.

Rodžer nije osvojio titulu u poslednje tri godine, od Bazela u oktobru 2019, a poslednji set u singlu izgubio je od Huberta Hurkača sa 6:0 na Vimbldonu 2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here