pixabay.com

Kitovi ubice (orke) napali su jahtu kod obale Maroka dok je brod plovio kroz Gibraltarski moreuz.

Grupa orka prišla je i udarala po jahti 45 minuta, što je izazvalo štetu i curenje vode, napisala je na Fejsbuku poljska turistička agencija „Morskie Mile“, vlasnik jahte.

Spasioci i marokanska mornarica uspeli su da izvuku kapetana i posadu broda na sigurno, ali jahta nije mogla da se spase. Potonula je blizu ulaza u luku Tandžer-Med. Niko od članova posade nije povređen, saopštila je turistička agencija.

Ovaj napad kitova ubica nije prvi te vrste.

U poslednje dve godine broj napada orka na brodove u blizini obale Španije i Portugalije se utrostručio, pokazuju podaci koje je u proleće objavila istraživačka grupa GTOA, koja proučava orke oko Gibraltara.

„Niko ne zna zašto se to dešava. Postoje hipoteze, ali to su samo spekulacije. Ovo je potpuna misterija, bez presedana“, rekao je u maju biolog Endrju V. Trites sa Univerziteta Britanska Kolumbija.

Između jula i novembra 2020. GTOA je zabeležila 52 pomorske interakcije povezane sa napadima orka između Gibraltarskog moreuza i Galicije, primorske provincije u Španiji, preneo je Indeks.

Broj incidenata se povećao u narednim godinama – bilo ih je 197 2021. i 207 2022. godine.

2 COMMENTS

  1. Па и ови китови имају мозга..виде да им људи уништавају станиште па решили да на неки начин протестују и да покушају да се одупру тровање њихове животне средине

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here