EPA
Kfor

Prištinski mediji pre nekoliko dana su izvestili da je u toku formiranje Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosne agencije pri ministarstvu odbrane privremenih institucija. Inicijativa je pokrenuta početkom ove godine, a predlog zakona o ovoj službi je već u skupštinskoj proceduri.

Albanski zvaničnici ne kriju da će se nova agencija baviti obaveštajnim i kontraobaveštajnim radom “u vezi sa pretnjama i rizicima za Kosovske bezbednosne snage”. Formiranje ovakve agencije nije iznenađenje za eksperte iz sektora bezbednosti, sagovornike “Vesti”.

Pomoć sa Zapada

Admiral Boško Antić, dugogodišnji načelnik Škole nacionalne odbrane kaže da vlasti u Prištini ubrzano čine sve kako bi OVK evoluirala u vojsku. Otuda je, kaže, priča o tzv. KBS zapravo priča o budućoj vojsci.

– Naravno, ništa ne rade na svoju ruku, već sa blagoslovom i svakim vidom pomoći članica NATO, a pre svega SAD i Nemačke. Te dve zemlje otvoreno podržavaju formiranje vojske Kosova. Nemam dileme da one prednjače i u obuci, ali i logističkoj podršci svojih pulena – kaže Antić.

Ukazuje da se to čini suprotno važećim međunarodnim pravnim aktima.

– Suočeni smo sa apsurdom da su na KiM, u sastavu mirovne misije SB UN, KFOR čiji je ključni cilj obezbeđivanje bezbednosti svim stanovnicima, najistaknutije članice NATO koje otvoreno naoružavaju i učestvuju u formiranju oružanih snaga samo jednog naroda, albanskog – naglašava Antić i upozorava da će fokus rada nove vojne obaveštajne službe biti usmeren isključivo ka Srbiji.

S obzirom na da će Odbrambeno-obaveštajno-bezbednosna agencija biti u sastavu Ministarstva odbrane, kako kaže, jasno je da će ona preuzeti vodeću ulogu u oblasti celokupnog sistema odbrane, a da će već postojeća Kosovska obaveštajna agencija zadržati nadležnosti u okviru tzv. vojske Kosova.

– Ta vojska već postoji, jedino što još nije ozvaničena. U toku je ubrzano naoružavanje i kada taj proces bude završen Srbija će biti suočena sa veoma ozbiljnom bezbednosnom pretnjom – kaže ovaj admiral.

Razlog za zabrinutost

Antić upozorava šta će biti najvažniji segment rada ove službe.

– Na posebnom udaru će se naći naša vojska i policija, pre svega njihove elitne jedinice koje mogu da intervenišu u slučaju progona srpskog naroda sa KiM po ugledu na hrvatsku “Oluju” u Srpskoj Krajini. Takođe, posebno pažnju treba posvetiti suprostavljanju obaveštajnim delatnostima pojedinaca i grupa koje dejstvuju na teritoriji Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost – poručuje Boško Antić.

Pukovnik u penziji Miodrag Jevtić, takođe nema dilemu da je reč o ubrzanom formiranju tzv. vojske Kosova.

– Mada Turska značajno osnažuje svoj uticaj, ključne poteze na KiM i dalje vuku SAD. Oni u Albancima imaju najodanijeg saveznika u borbi protiv Rusije. I to na prostoru celog Balkana. Zato ne treba imati dileme da su uložili veliki trud i ogromna sredstva kako bi im stvorili vojsku po NATO modelu. I očito im se žuri – naglašava Jevtić.

Kaže da su prema delokrugu rada, obaveštajne službe uvek usmerene “ka spolja”, a kontraobaveštajne službe “služe za unutrašnju bezbednost”.

– Plašim se da za Albance ni u budućnosti glavne pretnje neće biti ni organizovani kriminal ili radikalni islam koji cvetaju na prostoru KiM, već isključivo “borba protiv terorizma” kako žele da predstave opravdano nezadovoljstvo Srba. Zato Srbi iz južne pokrajine imaju opravdan razlog za novu zabrinutost – naglašava Jevtić.

Strane službe

Miodrag Jevtić kaže da Srbija ne bi imala razloga za zabrinutost da Albanci samostalno formiraju sve strukture buduće vojske.

– Većina članica NATO, posebno iz našeg okruženja, Albancima pomaže ne samo u naoružavanju i obuci, već i u dostavljanju bitnih obaveštajnih podataka. Dokaz su i događaji iz Banjske. Za samo dva sata, 460 albanskih specijalaca je stiglo na sever KiM, sačekalo Srbe u zasedi i napalo. Očigledno je neka služba dobro odradila svoj posao – ističe Jevtić.

Preko NATO do države

Boško Antić je uveren da je cilj NATO, ali i Prištine da teritorija KiM uđe u NATO.

– Vlasti tzv. Kosova, korak po korak, čine sve da nakon formiranja vojske jedan od prvih koraka bude članstvo u NATO. Smatraju da će na taj način pokušati da zaobiđu i međunarodno pravo, ali i protivljenje većeg dela sveta da im se dodeli nezavisnost – ističe naš sagovornik.

3 COMMENTS

  1. Oni preko NATO do drzave , a mi preko Srbije i Rusije do priznanja te iste umetne tvorevine. O Tempora, O Mores!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here