Vesti
Slava Kola srpskih sestara

Protekle subote, 28. oktobra, sveštenici i parohijani crkvenih opština Sveti Jovan iz Vulongonga i Sveti Nikola iz Blektauna, posetili su misionarsku parohiju Sabor Srba Svetitelja na Centralnoj Obali Novog Južnog Velsa.

Prota Branko Bosančić iz Vulongonga i otac Nemanja Mrđenović iz Blektauna služili su svetu liturgiju u crkvi u Pits Ridžu, gde se okupio i veliki broj lokalnih Srba koji žive u ovoj regiji. Gostoprimljivi domaćini su dočekali drage goste na najlepši mogući način i potrudili se da pripreme bogatu trpezu ljubavi.

Okupljeni narod je posle službe i ručka proveo divan dan u bajkovitoj prirodi. Naročito dobro su se zabavili deca i mladi, koji su lepo vreme iskoristili za sportske aktivnosti, igranje i druženje. Igrala se odbojka i igra između dve vatre, a kada su se odmeravale snage u fudbalu izazovu nisu odoleli ni sveštenici Branko i Nemanja, koji su pokazali zavidno umeće i borbenost na terenu.

Takođe, Crkvena opština Sveti Nikola donela je misionarskoj parohiji Sabor Srba Svetitelja na Centralnoj Obali na dar stari vladičanski tron. Ova svetinja je decenijama služila u hramovima Svetog Arhiđakona Stefana u Ruti Hilu i Svetog Nikole u Blektaunu, a sada će nastaviti svoj liturgijski život u živopisnoj parohiji u Pits Ridžu.

Poseta koju su organizovale crkvene opštine iz Vulongonga i Blektauna ideja je i misija vredna svake pažnje i pohvale, koja bi trebalo da posluži kao primer celoj zajednici širom Australije. Širenje zajedništva, prijateljstva i bratske ljubavi najbolji je način za učvršćivanje veza i jačanje nacionalnog i pravoslavnog bića među Srbima, ma gde da žive.

Deca i mladi su igrali odbojku i fudbal u živopisnom okruženju parohijskog imanja
Deo parohijana sa Centralne obale
Otac Branko i otac Nemanja su služili liturgiju u Pits Ridžu
Sveštenici Nemanja Mrđenović i Branko Bosančić pokazali su i fudbalsko umeće u Pits Ridžu

Slava Kola srpskih sestara

U prošli petak svoju slavu, Svetu Petku, proslavilo je Kolo srpskih sestara „Jugovića majka“ pri Crkvenoj opštini Svetog Nikole u Blektaunu. Posle liturgije koju je služio otac Nemanja Mrđenović, osveštano je slavsko znamenje, a u parohijskoj sali upriličen je slavki ručak. Predsednica KSS Veselinka Gligorević pozdravila je goste i zahvalila se svim sestrama na požrtvovanju i trudu, poželevši im uspeha i blagoslova u budućnosti. Bila je to 56. godina u kojoj je ovo Kolo srpskih sestara obeležilo svoju krsnu slavu.

Ovom prilikom KSS „Jugovića majka“ je održalo i svoju redovnu godišnju skupštinu, na kojoj je za predsednicu reizabrana Veselinka Gligorević, za potpredsednicu Gordana Raič, a za sekretara Jadranka Tomaš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here