Youtube/Brisbane Airport
Budući izgled aerodroma

Aerodrom u Brizbejnu je krenuo sa renoviranjem, koje će koštati pet milijardi dolara, a izgradnja domaćeg terminala je započela ove nedelje.

To je deo aerodromskog projekta Future BNE, koji uključuje više od 150 projekata za transformaciju sadašnjeg objekta u očekivanju povećanja broja putnika za deset miliona u narednoj deceniji.

Izvršni direktor aerodroma u Brizbejnu, Gert Džan de Graf je rekao da će se izgradnja uz nastavak nesmetanog rada terminala na kraju isplatiti.

– Biće izazovno, jer svaki dan oko 60.000 ljudi koristi ovu zgradu i mi ćemo raditi sav ovaj posao u isto vreme. To je kao operacija na otvorenom srcu dok trčite maraton, ali mi smo za to spremni – rekao je de Graf.

Novi deo projekta za bezbednosnu proveru trebalo bi da bude završen do kraja 2025. godine, zbog unapređenih standarda koje je postavila australijska vlada, i omogućiće putnicima da većinu svojih stvari zadrže u svojim torbama.

Novi nivo međusprata će se povezati sa šetalištem i omogućiti putnicima, koji su se već čekirali onlajn i putuju samo sa ručnim prtljagom, da od parkinga odu direktno do bezbednosnog pregleda, bez zaustavljanja.

Na aerodromu je planirana nadogradnja sistema prtljaga koji će se spojiti sa trenutnim sistemima u jedan, kako bi se pojednostavio proces prijave i preuzimanja prtljaga za putnike.

Prema rečima de Grafa, to će biti neverovatno poboljšanje, i za putnike, i za osoblje koje radi u odeljcima za prtljag.

– Trenutno se naš sistem prtljaga sastoji od tri različita sistema i oni ne razgovaraju jedni sa drugima. U mogućnosti smo da napravimo novi sistem koji radi za sve avio-kompanije na isti način i za čekiranje, i za preuzimanje prtljaga – objasnio je direktor.

Putnici će, takođe, imati koristi od više objekata za samostalnu prijavu, renoviranih toaleta i osveženih salona pre ukrcavanja u avion.

Pored toga, sadašnji izlazi, koji su u stilu 80-ih, biće transformisani u moderne salone.

– Primenićemo iskustvo iz poslovnih salona u terminal, i učinićemo ga dostupnim svakom putniku na aerodromu u Brizbejnu – istakao de Gaf.

Planirano deset novih restorana, uključujući restoran od 360 stepeni i novi bar sa pogledom na pistu.

Šefica terminalnih operacija, Stejsi Polard je rekla da bi renoviranje trebalo da bude završena na vreme za Olimpijske igre u Brizbejnu.

– To će biti veoma zahtevan proces, ali mi smo izuzetno uzbuđeni što možemo da započnemo renoviranje ovog terminala. Moramo da budemo sigurni da smo spremni, da imamo kapacitet, da imamo rast dok radimo na Paraolimpijskim i Olimpijskim igrama 2032. godine – rekla je Polard.

Elektrifikacija aerodromskih vozila

Stanice za punjenje baterija biće dostupne za aerodromska električna vozila, u skladu sa misijom aerodroma u Brizbejnu da elektrifikuje 70 odsto vozila na aerodromu do 2026.

– Uvođenjem sistema za naplatu možemo da pružimo priliku operaterima avio-kompanije na terenu, da promene svoju opremu za rukovanje dizel gorivom u električnu opremu, što je veliki napredak iz perspektive održivosti – naglasio je de Graf.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here