T. Ostojić
Anastasija Cabo, slavuj Kizboroa je otvorila koncert numerom ’Gusta mi magla padnala’, a prvi ansambl Šumadije upravo igrama iz Šumadije

Godišnji koncert Folklorne grupe Šumadija nikoga nije ostavio ravnodušnim. Sala crkveno školske opštine pri hramu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, u subotu 28. oktobra, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a pevalo se i igralo do kasno.

Igre iz Kosovskog Pomoravlja u koreografiji Marijane Đukić izvela je mešana grupa Avale i Morave

– Fantastično. Toliko je lepo bilo videti preko 20 igara iz svih krajeva. Sala je bila prepuna, mnogo roditelja, omladine, a kad je počelo kolo, i kad se omladina skupila… ja nisam videla salu toliko punu nikad u životu. I sve mladost, mladost, nema starih. Mislim ima ih, sede za stolovima, ali su u mladi u kolu! Mene je to fasciniralo – oduševljeno će Tatjana Krneta, učiteljica iz ovdašnje Srpske škole nakon završenog koncerta.

Bugarska folklorna grupa

I zaista Šumadija se potrudila da njihov koncert ostane upamćen.

Izdvojili su se svojim izvođenjem – Krug Akademija iz Sidneja umetničkog rukovodioca Gorana Nikolića

– Imali smo 150 gostujućih igrača, i 120 naših iz Šumadije. Uspeli smo da gostima rezervišemo samo po dva stola, jer se tražila karta više, jedva smo nalazili slobodne stolice da sve ugostimo. Među gostima je bila i Lana Formoso, zamenica gradonačelnika Dandenoga. Bilo bi strašno da za nju nismo našli slobodno mesto – uzbuđeno će Rada Babić, organizator koncerta Folklorne grupe Šumadija.

Igre iz Vojvodine u izvođenju prvog ansambla Šumadije

Ovogodišnji Šumadijini gosti iz Sidneja su bili Krug Akademija i Crkveno školska opština Sveti Jovan Krstitelj Dapto Ravna Gora.

Zaljubljenici u folklor (sleva) Goran Nikolić, koreograf i umetnički rukovodilac Krug Akademije, Nikola Jović, koreograf Šumadije i Željka Stanković, dugogodišnji predsednik Šumadije

Kao i svake godine i ove godine je nastupala Manasis, škola grčkih igara, i bugarska folklorna grupa, obe iz Melburna. Od srpskih gostujućih folklornih grupa publici su se predstavili Morava iz Senta Albansa, Avala iz Grinzboroa i Ravanica iz Karum Daunsa.

Puče puška u izvođenju Anastasije Cabo

– Šumadija je sve fantastično pripremila. One nožice, šta rade sve, kako igraju, kako vrte, od najmlađih do starijih, ma neverovatno. Svi su bili odlični, nošnje su bile originalne, iz svih krajeva Srbije. Posebno mi se svidelo Igre iz Vojvodine, prvog ansambla Šumadije. U toku igre, Željka Stanković nam je ispričala kako je teško bilo pronaći crvene kožne čizmice koje su trebale za tu igru, i da su napravljene u Ukrajini. Ali, ne bih mogla nikoga posebno da izdvojim, jer su svi dali sve od sebe, i svako je prezentovao svoje igre najbolje što je mogao, ali domaćini su se baš pokazali kao domaćini, i da ugoste i da se pokažu u najboljem svetlu i zaista su to i uspeli – iskreno će učiteljica.

Kako kaže Rada Babić, bila je to prilika da igrači Šumadije, svih sedam grupa, pokažu šta su naučili tokom godine dana.

Devojke četvrtke grupe Šumadije

– Ali, mislim da su se ovog puta od gostiju zaista izdvojili Krug Akademija. Oni su zaista bili dobri. I Grci su dobri, ali možda zato što je Krug naš, pa su mi onda najbolji – veselo će organizator Rada Babić na pitanje ko se najbolje predstavio.

I izgleda da je svako imao svoju omiljenu grupu i nastup.

Momci četvrte grupe Šumadije

– Meni je to prvi koncert koji sam gledala i zaista mi se mnogo dopalo, jer je učestvovalo mnogo kulturno umetničkih društava iz različitih delova Melburna i iz Sidneja. Međusobno druženje, članova tih grupa za mene je bilo prelepo. Prilikom nastupa bilo koje grupe, druge grupe su navijale i podržavale ih. Svi su bili super. Grci su završili nastup igranjem tradicionalnih igara na tehno muziku. Oni su mi bili otkrovenje. Ali, su mi najmlađi iz Šumadije bili mnogo slatki – iskreno će roditelj Aleksandra Mandić, dok njen suprug Aleksandar dobacuje da su za njega bili super momci pete grupe Morave koji su igrali Igre s juga Srbije u koreografiji Marijane Đukić.

Program je otvorio otac Aleksandar Savić

Aleksandra nam još priča da su se roditelji najmlađih članova Šumadije tri nedelje intenzivno pripremali za nastup, tražeći nošnje, šijući ih i pripremajući sve za koncert. I upravo naša sagovornica Rada kaže da bez pomoći kako roditelja oko organizacije, ali i realizacije, kao i članova zajednice, čija deca ne idu na folklor, ovogodišnji koncert prosto ne bi bio moguć.

Najmlađi Šumadije pobrali najveći aplauz

– Nadam se da su svi bili zadovoljni i gosti koji su nastupali i svi koji su nas posetili. Program je trajao od 18.30 do 23 sata, sa 12 igara u prvom i 12 igara u drugom delu. Na kraju je usledio muzički program za mlade sa muzikom i igrom, koji je bio prilika za njihovo druženje – iskreno će Rada Babić.

Vera Mandić (prva s leva) s drugaricama, iz najmlađe grupe Šumadije, čekaju svoj prvi nastup

A kakav je koncert bio govori i činjenica da je predstavnika Manasis škole impresionirao broj ljudi koji je došao da vidi godišnji koncert, i istakao da je takva podrška komune za svaku pohvalu.

Srpska tradicija se čuva od najmlađih nogu

– Bilo mi je drago videti da se tradicija ipak održava, jer se preko folklora prenose i stari običaji, i sve ono što je naše familije održalo i što na kraju svega familiju čini familijom – istakla je za kraj učiteljica Tatjana.

Mladost Šumadije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here