Flickr-Makelessnois
Roditelji neće dobijati uplate u penzioni fond za vreme plaćenog odsustva

Vlada Australije je odbila da se obaveže da će platiti penzione doprinose na plaćeno roditeljsko odsustvo (PPL) i pored novog desetogodišnjeg plana vladine Radne grupe za ravnopravnost polova, koji preporučuje tu meru.

Konačni izveštaj Radne grupe za ekonomsku ravnopravnost žena (WEET), objavljen u ponedeljak 23. oktobra, preporučio je sistemske promene, koje su osmišljene da bi se smanjio jaz u platama između polova, uključujući dodavanje uplate za penziju (super) tokom plaćenog roditeljskog odsustva.

Međutim, ministarka finansija Keti Galaher nije htela da pred Senatom obaveže vladu da usvoji ovu preporuku.

– Savezni blagajnik i ja smo u zapisniku više puta rekli da je uplata supera nešto što želimo da se ostvari kada bude bilo prostora za to – rekla je ministarka, odgovarajući na pitanje senatorke Zelenih Larise Voters.

Kako je istakla, vlada sada ima taj izveštaj, a način na koji će se sprovoditi preporuke, biće podvrgnut drugom procesu. Rekla je i da ne treba sve preporuke da se prihvate odjednom.

Prema njenim rečima, radi se o desetogodišnjem planu za implementaciju preporuka, pa će biti dovoljno vremena da se razmotri kako najbolje da se sprovede, s tim da vremenski okvir zavisi od budžetskih ograničenja.

Vlada pod pritiskom

Vlada je poslednjih meseci bila pod intenzivnim pritiskom Zelenih da doda penzijske isplate na PPL, meru za koju se Laburistička partija obavezala kao prioritetnu reformu na svojoj nacionalnoj konferenciji u avgustu.

Pre majskog budžeta, WEET je na sličan način preporučio da se penzija doda na isplate roditeljskog odsustva (PPL), koje plaća država, međutim vlada je odbila predlog na osnovu budžetskih ograničenja, i pored toga što je zabeležila suficit od 22,1 milijarde dolara.

Umesto toga, vlada se obavezala da će produžiti PPL na 26 nedelja do 2026. godine, sa sadašnjih 20 nedelja plaćenog odsustva za roditelje, koji će koštati 1,2 milijarde dolara više u odnosu na predviđene procene.

Naime, zakon o PPL je predstavljen parlamentu 19. oktobra, s tim da je vlada najavila izmene u ovoj oblasti još u oktobru 2022. godine.

Procenjuje se da oko 180.000 porodica pristupa ovom vidu podrške svake godine.

Dogodine duže odsustvo

Roditelji koji su od 1. jula 2023. dobili dete ili su ga usvojili, mogu da podnesu zahtev za odsustvo do 20 nedelja, zavisno od uslova. Broj nedelja će se povećati na 22 od jula 2024, a novo povećanje, na 24 nedelje, uslediće od jula 2025. Konačnih 26 nedelja dostići će jula 2026.

Takođe, jedan roditelj ne može da koristi celo odsustvo, jer je nekoliko nedelja izdvojeno za drugog roditelja, kako bi se oba roditelja podstakla da koriste plaćeno odsustvo. Ako se te nedelje ne iskoriste, one se gube, što vlada naziva „iskoristi ili izgubi pravo“, i ne mogu da se prenesu na roditelja koji je uzeo većinu plaćenog odsustva.

Od jula 2025. godine, ukupan broj plaćenih nedelja će se povećati na 24, ali najmanje tri nedelje mora da koristi drugi roditelj. Od jula 2026. četiri nedelje biće rezervisane za drugog roditelja, kako bi se podstaklo više očeva da koriste odsustvo.

Međutim, parovi će imati pravo da rasporede odsustvo u drugačijem odnosu, pod uslovom da je ispunjen minimum sedmica za drugog roditelja. Na primer, ako par ispunjava kriterijume podobnosti, oni mogu ravnomerno da podele odsustvo između sebe ako to žele.

U interesu ekomonije

Radna grupa je, takođe, preporučila vladi da poveća PPL na 52 nedelje, ali vlada taj predlog trenutno ne razmatra.

Inače, novi izveštaj WEET-a preporučuje vladi da poveća ulaganja u obrazovanje dece i da ukine test aktivnosti koji zahteva da oba roditelja rade na dobijanju subvencija za brigu o deci.

Radna grupa, koju predvodi izvršni direktor za žene Sem Mojston, procenila je da bi privreda mogla da poraste za 128 milijardi dolara ako se eliminišu prepreke ka punom ekonomskom učešću žena u radnoj snazi.

Ministarka je ujedno rekla da će vlada uspostaviti nacionalnu strategiju o rodnoj ravnopravnosti koju planira da objavi 2024, kao odgovor na izveštaj WEET-a.

Mnogo je 200 miliona dolara godišnje

Ministarka za socijalne usluge Amanda Rišvort insistirala je da vlada podrži politiku isplate penzija na plaćeno roditeljsko odsustvo, kako bi se muškarci i žene izjednačili u penzijskim iznosima.

– Isplata penzija za vreme plaćenog odsustva je nešto što bismo želeli da uradimo kada to budemo mogli da priuštimo. Međutim, postoji mnogo pritisaka na budžet, u mom portfelju, kao i mnogim drugim portfeljima, i moramo da izbalansiramo sve te zahteve – izjavila je ministarka Rišvort.

Inače, dodavanje penzija na državne isplate odsustva koštalo bi oko 200 miliona dolara godišnje, prema reviziji koju je naručila bivša vlada.

Ko ima pravo na plaćeno odsustvo?

Visina plaćenog roditeljskog odsustva zavisi od toga koliko roditelji zarađuju. Punih 20 nedelja se dobija ukoliko je kombinovani prihod oba roditelja manji od 350.000 dolara godišnje. Međutim, ako zbirna zarada premašuje tu sumu, većina odsustva može biti obezbeđena jednom roditelju ako je njegov prihod manji od 168.865 dolara.

Da bi samohrani roditelj imao pravo na PPL, njihov prihod mora da bude manji od 168.865 dolara. Osim testa prihoda, roditelji moraju da rade 10 od 13 meseci pre rođenja ili usvajanja deteta. Postoje izuzeća od testa, ako je došlo do bolesti tokom trudnoće, komplikacija u vezi s trudnoćom ili prevremenog porođaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here