Vesti
Episkop Siluan i delegati sa učenicima Koledža "Sveti Sava"

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, sedištu Mitropolije australijsko-novozelandske, proteklog vikenda je održan Peti redovni Sabor Mitropolije.

Zasedanjem glavnog zakonodavnog tela Eparhije predsedavao je episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, a prisustvovalo je sveštenstvo, sveštenomonaštvo i delegati svih crkvenih opština, misionarskih parohija i pomoćnih organizacija Mitropolije.

Kako je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici Mitropolije, u toku dva dana radnog dela Sabora podneti su izveštaji svih eparhijskih tela, odbora i službi. Takođe, razmatrani su planovi koji se tiču vitalnih projekata unutar Mitropolije, s posebnim osvrtom na jačanje crkvene misije, naročito među mladima.

„Na Saboru je zaključeno da I pored izazova i poteškoća s kojima se Crkva suočila (kao što je nedavna Kovid kriza) i suočava se, svi poslovi se u administrativnom i materijalno-finansijskom smislu uredno i dobro obavljaju i jednodušno je pohvaljen rad svih službi. Ujedno, delegati su na predlog episkopa Siluana izabrali, u novom mandatu, Eparhijski upravni odbor (izvršnu vlast i organ Sabora) i Nadzorni odbor (kao kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja), za period od naredne dve godine,“ istaknuto je u objavi na stranici Mitropolije.

Drugog dana Sabora upriličena je poseta Koledžu „Sveti Sava“ u Varovilu, a episkop Siluan je u školskoj kapeli služio sveto evharistijsko sabranje, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije. Pored delegata, službi su prisustvovala učenici, njihovi roditelji, verni narod i kumovi Koledža.

Boravak u prvoj zvaničnoj školi srpske zajednice u Australiji bio je prilika i da se delegati Sabora upoznaju sa školom, da obiđu zgradu i okruženje u kojem uče mališani. Po povratku u saborsku salu delegatima je orikazana i kratka prezentacija sadašnjeg stanja Koledža, kao i planovi za blisku budućnost.

O planovima za budućnost Mitropolije, njenog razvoja u materijalnom i naročito duhovnom smislu, govorio je vladika Siluan. Episkop se na kraju svog izlaganja zahvalio svim učesnicima Sabora, poželevši im „snage u daljem radu i pregalaštvu u služenju Bogu i svome rodu“. Takođe, najsrdačnije se zahvalio Crkvenoj opštini Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, koja je domaćinski i uz srdačno gostoprimstvo omogućila da se svi učesnici Sabora osećaju prijatno, sa posebnom zahvalnošću članicama Kola srpskih sestara.

Po zaključenju Sabora prisutno sveštenstvo gromko je otpevalo „Tebe Boga hvalim“, navodi se na stranici Mitropolije.

Kao kruna saborovanja, u nedelju je episkop Siluan služio liturgiju sa prisutnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom, a na kraju liturgije, besedom se obratio protojerej-stavrofor Milorad Lončar, govoreći o istini vaskrsenja Hristovog kao temelja vere Crkve.

Prota Milorad je u ime sveštenstva čestitao vladiki Siluanu sedmu godišnjicu od ustoličenja na tron episkopa australijsko-novozelandskih, poželevši mu da „nastavi da predvodi poverenu mu pastvu putem Hristovim na mnoge godine“.

„Vladika Siluan se zatim obratio rečima blagodarnosti Bogu, zahvalivši se sveštenstvu i vernom narodu na molitvenoj podršci, uz molitvu Gospodu da svi zajedno nastave i istraju na putu Hristovom,“ zaključuje se u tekstu na zvaničnoj stranici Mitropolije australijsko-novozelandske.

Delegati i sveštenstvo sa episkopom Siluanom u hramu Svetog Georgija u Kabramati
Porodice učenika i delegati Sabora tokom liturgije na koledžu
Sveštenstvo Mitropolije australijsko-novozelandske sa episkopom Siluanom

Značaj zajedničkog rada Mitropolije i Ambasade

Prvog dana zasedanja Sabora Mitropolije australijsko-novozelandske, na poziv episkopa Siluana članovima Sabora se obratio i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović, koji je tim povodom došao iz Kanbere. Ambasador Stefanović je izrazio veliku zahvalnost vladiki na pozivu i uz prigodno obraćanje veoma srdačno pozdravio sve prisutne. On je tom prilikom naročito istakao važnost zajedničkog rada Mitropolije i Ambasade Republike Srbije, za dobrobit srpske zajednice u Australiji i Novom Zelandu.

Obraćanje ambasadora Radeta Stefanovića

Deca su naše blago

Učenici Koledža „Sveti Sava“ srdačno su dočekali učesnike Sabora i u znak dobrodošlice otpevali su im himnu: „Večna vera naša, tvrđava našeg naroda, večna i slavna vera, naša sveta vera pravoslavna“. Delegati i sveštenstvo Mitropolije bili su vidno dirnuti načinom na koji su đaci izvodili ovu i druge himne na subotnjoj liturgiji, jedan od njih je primetio:

„Školska zgrada, celo imanje, sve što je urađeno ovde je za svaku pohvalu. Ali, najveće dostignuće je kada dođete ovde i vidite i čujete ovu decu.“

Đaci Koledža “Sveti Sava” pesmom su dočekali vladiku i sveštenstvo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here