Tanjug

Ovo je svakako najteži dan za Srbiju i njen narod od 2004. i 2008. godine, izjavio je predsednik države Aleksandar Vučić povodom sukoba u selu Banjska na severu KiM. Kao glavnog krivca za sve što se tamo dešava naveo je Aljbina Kurtija, čija je, kako je kazao, “jedina želja da nas uvede u sukob sa NATO”. Zasedao je, kaže, i Savet za nacionalnu bezbednost, a odluke će donositi pažljivo i sa njima će izaći pred narod.

– Međunarodna zajednica je dala “kard blanš” za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i niko od njih nije radio na deeskalaciji situacija na KiM – rekao je Vučić i ukazao da je ubistvo policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno.

On kao najbolje rešenje vidi raspoređivanje međunarodnih snaga na severu, ali kaže i da bi bilo bolje i lakše da nema kosovske policije na severu KiM. Onima koji misle da mogu da izvrše pritisak na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, poručuje da se to neće desiti nikada.

– Možete sve da nas pobijete, da uradite šta god hoćete. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste bombardovanjem Srbije i lažima pravili – naglasio je, ukazujući da je Srbija uvek spremna za razgovore, ali na priznanje mogu da zaborave.

Kurti, smatra on, nema drugu želju osim da izazove sukobe i rat. Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da se formira ZSO i da srpski policajci budu na severu, jer je to jedini način da Srbi ne budu proterani i da sukoba ne bude. Naveo je i da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može doći, ali je malo ko želeo da čuje i da sluša.

Vučić se sastao sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kome je rekao da se na KiM provodi brutalno etničko čišćenje u Kurtijevoj organizaciji, uz podršku dela međunarodne zajednice.

Prištinski scenario

Predsednik kaže da je sve bilo pripremano i urađeno za sat i 20 minuta, i to u nedelju ujutru. Naveo je da je u noći subota na nedelju oko 2.40 grupa Srba sa KiM postavila dva kamiona kao barikade, da je došla policija da ih ukloni i izbio je sukob u kojem je ubijen policajac. U 8.57 prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, kako je naveo, pucnjave traju, a u 10.15 su saopštili da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije. Predsednik je fotografijom na kojoj je “tam” demantovao da je učestvovalo oklopno vojno vozilo.

3 COMMENTS

  1. Gospodine Presednice pravite previse greski vi i mnogi iz vrha odgovornih ljudi prvo nazivate grupu nato zemalja na kosovu medju narodnom zajednicom a dobro znamo sta su uradili sa Srpskog naroda od devedesetih i danas cine isto kriju se iza kao sto ji ti presednice i fvoji ministri nepismeni nazivaju medjunarodnom zajednicom a oni vam rade o glavi znamo dobro ko su ti na kosovu oni nisu nikakva medjunarodna zajednica a ti presednice se pravis ko bojagi pametan ti znas kako ces pobediti otu opasnu mafiju dobro bi bilo da ne branis otaj nas jadni narod na kosovu manje bi ih ova mafija tukla i mucila znamo isto sta je bilo sa naseg jadnog naroda u hrvackoj sto ih je branijo Milosevic od iste mafije pa bih te zamolijo Gospodine Vucicu da ne branis jadne srbe na kosovu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here