EPA
Zatvoren prelaz Jarinje

Posle pokušaja grupe Srba da blokiraju put u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, gde je došlo do oružanog sukoba, svi prilazi selu su i dalje pod blokadom jakih policijskih snaga sa oklopnim vozilima. Prema dosadašnjim informacijama osim pripadnika tzv. kosovske policije stradale su tri osobe iz grupe čiji je identitet poznat. Reč je, kako se nezvanično saznaje, o Srbima sa KiM, I. M. i B. M. iz Leposavića i S. N. iz Zvečana, a prema istim izvorima pronađeno je i četvrto telo.

Živa diplomatija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se povodom situacije na KiM sastaje 26. septembra sa ambasadorima zemalja Kvinte SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije. Vučić se sastao sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom kome je rekao da se na KiM sprovodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice.

U nedelju uveče su oslabila oružana dejstva, ali je bezbednosna situacija i dalje napeta. Policija je i tokom noći nastavila akciju pretrage šireg područja sela. Prema poslednjim informacijama, uhapšene su dve osobe, kao i četiri osobe zatečene sa nedozvoljenom opremom za radio-komunikaciju, a za koje se sumnja da su povezane sa grupom.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su iz pravca centralne Srbije, pa se još uvek može samo izaći sa KiM. Ulazak je moguć na administrativnom prelazu Merdare.

Zbog prostrelnih rana, dvojica nepoznatih muškaraca zbrinuta su u novopazarskoj opštoj bolnici. Oni se nezvanično pominju u kontekstu sukoba na severu KiM, a kako javljaju mediji, iako govore srpski, nisu želeli da otkriju identitet. U opštoj bolnici u Novom Pazaru nisu hteli da se oglašavaju tim povodom, ali nezvanična saznanja govore da su oba muškarca van životne opasnosti.

Nastavljen uviđaj

Direktor Klinike za ortopediju UKC u Prištini Gani Jašanica kaže da je Srbin koji je povređen u sukobu operisan i da je njegovo stanje stabilno.

– Ima dve rane. Oštećeni su mu butna kost i hrskavica, deo ispod kolena, ali je u stabilnom stanju – rekao je Jašanica prištinskim medijima i dodao da će povređeni ostati u bolnici još nekoliko dana.

Tužilaštvo je saopštilo da se na licu mesta nastavlja uviđaj i da se uhapšenima na teret stavljaju teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti, napad na ustavni poredak i pripremanje terorističkih akata.

Određeno im je zadržavanje do 48 sati. Tokom akcije hapšenja, zaplenjena su vozila napunjena naoružanjem raznih vrsta.

Iz Prištine su saopštili da proveravaju i vernike koji su u nedelju bili u manastiru Banjskoj, kako bi se utvrdilo da li među njima ima napadača na policiju ili njihovih pomagača. U noći, 24. na 25. septembar, došlo je do upada albanskih terorista u objekat pošte u Banjskoj i pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema, saopštila je Pošta Srbije.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno i napeto, javlja Kosovo online. Znatno je manje ljudi na ulicama, a škole, prodavnice i ugostiteljski objekti rade normalno. Specijalci Kosovske policije su primećeni na ulazu u severni deo grada.

Put preko dijaloga

Portparol EU Peter Stano ponovio je da je EU osudila dešavanja u selu Banjska na severu KiM, da je došlo do opasne situacije i mora da dođe do deeskalacije. On je na konferenciji za novinare istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog.

– EU je jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU, kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU – rekao je Stano.

Moskva prati situaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva smatra da je pogoršana situacija na KiM veoma složena i potencijalno opasna i pomno je prati.

– Na Kosovu vidimo predrasude prema Srbima, to je tradicionalan i neuravnotežen pristup. Zaista je napeto i potencijalno opasno – kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here