pixabay.com

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u Argentini dostići 169,3 odsto do kraja godine.

Argentinsko državno odeljenje za statistiku Indec objavilo je, nešto više od mesec dana pre predsedničkih izbora, da je ionako visoka inflacija u zemlji dodatno porasla.

Stopa inflacije u avgustu je na mesečnom nivou porasla za 12,4 posto, a na godišnjoj za 124,4 posto, rezimirala je izveštaj nemačka novinska agencija DPA, prenosi Seebiz.

Stopa inflacije u drugoj najvećoj ekonomiji Južne Amerike, koja se suočava s teškom finansijskom i ekonomskom krizom, jedna je od najviših u svetu. Kako bi pokrila budžetski deficit, centralna banka stalno štampa svež novac.

Ni analitičari argentinske centralne banke nisu optimistični u pogledu budućnosti. Tako je u najnovijem mesečnom izveštaju o tržišnim očekivanjima pogoršana prognoza rasta inflacije za ovu godinu, odnosno očekuje se da će inflacija u zemlji do kraja godine porasti na 169,3 posto, prenosi španska novinska agencija Efe.

Ostvare li se prognoze, Argentina će uveliko premašiti rekordnu inflaciju s kraja prošle godine, kada je iznosila 94,8 posto.

Porast inflacije u avgustu povezan je s odlukom argentinske centralne banke koja je prošlog meseca kao odgovor na iznenađujuću pobedu krajnje desnog libertarijanca Havijera Mileia na primarnim izborima snažno devalvirala nacionalnu valutu, argentinski pezo, za 22 posto.

Na predsedničkim izborima, koji će se održati 22. oktobra, Milei će se suočiti s ministrom ekonomije Serđom Masom iz tabora peronističke leve vlade i bivšom ministarkom unutrašnjih poslova Patricijom Bulric iz konzervativne opozicione koalicije.

Sadašnji predsednik Alberto Fernandez neće se kandidovati za novi mandat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here