pixabay.com

Viši sud je jednoglasno odbio žalbu Kvantasa na odluku Saveznog suda, koji je utvrdio da je avio-kompanija nezakonito otpustila 1.700 članova zemaljske posade tokom pandemije kovida. U saopštenju Kvantas je rekao da je prihvatio odluku Višeg suda i dao svoje prvo izvinjenje radnicima.

Sve je počelo kada se avio-kompanija suočila sa dramatičnim padom poslovanja i kada su sa strane s+angažovani rukovaoci prtljaga i čistači na 10 aerodroma. Kvantas je tvrdio da je odluku doneo iz zdravih, komercijalnih razloga, nakon što je njegovo poslovanje palo za više od 90 odsto. Međutim, Sindikat transportnih radnika (TVU) je rekao Višem sudu da je avio kompanija, takođe, bila motivisana da odustane od ove akcije kada se stvari vrate u normalu. Sindikat je saopštio da je otpuštanje kršenje Zakona o poštenom radu, koji zabranjuje radnje koje ometaju prava radnika.

Nakon što je dva puta izgubio na Saveznom sudu, Kvantas je podneo žalbu Višem sudu, od kojeg je zatražio da “suptilnije” razmotri  pitanje, o tome da li su radnici imali prava koja je sindikat tvrdio da imaju u vreme angažovanja spoljnih saradnika.

Kako je Viši sud odbacio žalbu Kvantasa, ovim je otvoren put radnicima da traže odštetu. Ranije je od Saveznog suda traženo da razmotri vraćanje na posao ovih radnika, ali je utvrđeno da je to nepraktično.

U saopštenju u sredu popodne, Kvantas je rekao da će kontaktirati sindikat kako bi razgovarali o mogućnosti vansudskog poravnanja nadoknade za pogođene radnike “što je moguće razumnije i brže”. Sindikat je izjavio da mu se avio-kompanija još nije obratila i da će prisustvovati saslušanju o upravljanju predmetima sledeće nedelje.

Dok su radnici u sredu ujutro proslavljali u sudu, TVU je iskoristio svoju pobedu da zahteva od Vanese Hadson, nove izvršne direktorke Kvantasa, da odmah nadoknadi ugroženom osoblju.

– Požurite i učinite sve što možete da ubrzate kompenzaciju za ove radnike, kako bi mogli da dobiju malo pravde i utehe za sebe i svoje porodice. Radnici Kvantasa danas su ušli u istoriju. Prošlo je tri godine i 20 dana otkako je Alan Džojs prvi put objavio odluku da angažuje radnike po ugovoru – rekao je Majkl Kejn, nacionalni sekretar TVU ispred suda.

TVU takođe želi da ilegalna otpuštanja budu okidač za raspuštanje Kvantasovog odbora.

– Konačni čin ovog Odbora trebalo bi da bude oduzimanje bonusa Alanu Džojsu i njegovo praćenje kroz vrata. Džojsov režim je srušen, ali avio-kompanija ne može da postigne resetovanje neophodno za svoj opstanak pod istim odborom koji je bio upleten u najveći slučaj ilegalnog otpuštanja u istoriji australijske kompanije – naglasio je Kejn.

Ima još tužbi

Odluka Višeg suda nije kraj Kvantasovih pravnih bitaka. Prošlog meseca, Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv kompanije Kvantas zbog navoda da je prodavala karte za letove koji su već otkazani 2022. Zatraženo je da Kvantas plati kaznu od 250 miliona dolara. Pored toga, Kvantas se suočava sa grupnom tužbom zbog kredita za let, kao i sa krivičnim gonjenjem u Novom Južnom Velsu od strane državnog regulatora za bezbednost, zbog navodnog povlačenja predstavnika za zdravlje i bezbednost tokom pandemije. Kantas je ranije izjavio da je ozbiljno shvatio optužbe ACCC i grupne tužbe, i negirao je da je postupio nezakonito kada je odbacio predstavnika za zdravlje i bezbednost.

Ministar uz radnike

Toni Berk, ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu, je rekao da savezna vlada pozdravlja odluku Višeg suda i čestita bivšim radnicima Kvantasa i Sindikatu transportnih radnika.

– Kažem radnicima koji su nezakonito otpušteni, jer nisu učinili ništa loše. Kvantas je prekršio zakon. I tadašnja vlada vas je ostavila na cedilu – rekao je ministar.

Bitka za opstanak

Avio-kompanija je, takođe, istakla da je odluka doneta da obezbedi opstanak kompanije u jeku pandemije.

– Granice su bile zatvorene, blokade su bile na snazi i nije postojala vakcina protiv kovida. Verovatnoća višegodišnje krize navela je Kvantas da restrukturira svoje poslovanje kako bi poboljšao svoju sposobnost da preživi i na kraju se oporavi – stoji u saopštenju Kvantasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here