Youtube/Sky News Australia
Tom Rodžers

Budući da je referendum najavljen za subotu, 14. oktobra 2023. godine, vreme je da se Australijanci, uključujući i nove državljane i glasače, koji su kulturno i jezički različitog porekla (CALD) da provere da li su upisani u birački spisak i da budu spremni za glasanje, kaže se u saopštenju Australijske izborne komisije.

Predsednik Izborne komisije, Tom Rodžers ističe da zakon obavezuje sve državljane Australije koji imaju 18 godina i starije, da budu upisani u birački spisak i glasaju na prvom referendumu u skoro četvrt veka.

– Ukoliko neki državljani Australije nisu sigurni da li su upisani u birački spisak, treba to da provere na veb-sajtu Australijske izborne komisije (Australian Electoral Commission – AEC) i ažuriraju svoje podatke – kaže predsednik komisije u saopštenju.

Rok za upis u birački spisak je 18. septembar do 20 časova.

Iako se glasački listić za referendum popunjava drugačije nego na saveznim izborima, usluge koje se pružaju glasačima su slične. 17,5 miliona glasača će moći da glasa lično na dan održavanja referenduma ili u centrima za ranije glasanje, dve nedelje pre održavanja referenduma, ili putem pošte , navedeno je u saopštenju.

Državljani Australije koji glasaju lično u inostranstvu videće da su usluge za glasače na istom nivou na kome su bile pre pandemije. Povrh toga, biće uspostavljeni aranžmani koji će ubrzati glasanje putem pošte u inostranstvu, kao što je to bio slučaj i na prošlogodišnjim saveznim izborima, kaže Izborna komisija.

U domovima za negu starijih osoba će biti na raspolaganju više mobilnih glasačkih usluga, što nije bilo moguće sprovesti u velikoj meri na prošlim saveznim izborima, zbog ograničenja koje je nametnuo kovid. Osim toga, ova usluga će se sada prvi put pružiti i u domovima za negu pacijenata sa mentalnim bolestima.

Telefonsko glasanje će biti na raspolaganju slepim i slabovidim glasačima.

– Naš posao je da organizujemo sprovođenje referenduma. Kako će državljani Australije glasati, to zavisi od njih samih, mi samo treba da im omogućimo pristup glasanju – naglašava gospodin Rodžers u saopštenju.

Informacije na 34 jezika

Detaljne informacije o svim uslugama za glasanje, lokacijama i radnom vremenu, biće postavljene na veb-sajtu AEC kada se približi period glasanja.

“Takođe je važno da glasači razumeju svrhu referenduma, od poslednjeg referenduma je prošlo već 24 godine, tako da će za mnoge ljude ovo biti novi proces ili će mnogi morati da se podsete na to šta je referendum”, stoji u saopštenju.

Na veb-sajtu AEC postoje informativni listovi na 34 jezika o svrsi i procesu održavanja referenduma, kao i o identifikovanju eventualnih dezinformacija o procesu glasanja. Sprovodi se i nacionalna oglasna kampanja, na mnogim jezicima, na radiju, u štampi, na televiziji i digitalnim kanalima da bi se svim državljanima Australije pomoglo da se pripreme za glasanje.

Za više informacija na vašem jeziku o upisu u birački spisak i glasanju na ovom referendumu, posetite aec.gov.au/translated ili nazovite 1300 720 147.

Ključni datumi

Ponedeljak, 18. septembar u 20 sati – Zatvara se birački spisak.

Ponedeljak, 2. oktobar – Počinje rano glasanje.

Subota, 14. oktobar – Dan glasanja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here