Printscreen/Youtube
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode pozvao je danas Prištinu da ispuni preuzete obaveze uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

“Pre svega, treba podsetiti da je Kosovo 2013. i 2015. godine preuzelo zakonsku obavezu da osnuje Zajednicu srpskih opština. Na osnovu toga mi i naši partneri tražimo osnivanje Zajednice, takođe, u skladu sa specifikacijama Ustavnog suda”, istakao je Rode u intervjuu za “Albanian post”.

Prema njegovim rečima, ovim se obezbeđuje da se ne stvara “država u državi kosovskih Srba”.

“Razni akteri su predstavili moguće statute za formiranje Zajednice, ili su barem vodili diskusije o statutima, među njima i Fondacija Fridrih Ebert, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na KiM, a čak je i premijer Albanije napravio predlog”, naveo je Rode istakavši da samo vlada u Prištini, kao glavni akter u ovoj stvari i dalje ćuti o predlozima statuta.

Što se tiče smanjenja saradnje sa Prištinom uključujući i bezbednosni sektor, on je naglasio da su mere koje je najavila EU i koje odražava savezna vlada reverzibilne u bilo kom trenutku, ali da za to vlada u Prištini mora da deeskalira situaciju na severu.

Rode je kazao da je za to EU predstavila plan u tri tačke – povlačenje kosovske policije, kao i svih izabranih gradonačelnika opština, iz zgrada opštinske uprave.

Prema njegovim rečima, dva gradonačelnika, u Zubinom Potoku i Zvečanu, već rade “na daljinu” i pokazuju da to funkcioniše.

Zatim, kako je rekao održavanje novih izbora u četiri opštine na severu sa punim učešćem kosovskih Srba.

Kao treću tačku, naveo je konstruktivno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredovanje EU.

“Ovde je izričito uključeno osnivanje Zajednice srpskih opština. Očekujemo da će Priština i Beograd brzo sprovesti ove mere. Činjenica da je vlada smanjila prisustvo policije u severnim opštinama za 25 odsto je prvi korak. Nadamo se da će uslediti dalji koraci”, istakao je Rode.

Na pitanje da li vlada Nemačke ima informacije o navodnom švercu oružja iz Srbije na KiM i korišćenju SPC u tu svhu, Rode je istakao da njegova vlada nema takve informacije.

“U ovom slučaju, dozvolite mi da se pozovem na saopštenja Euleksa. Savezna vlada, takođe, nema takve informacije” kazao je Rode.

3 COMMENTS

  1. Sad kao ta “getto” zamisao treba da nam bude “nagrada”?! 😊
    Nema predaje, dogodine u Prizrenu!

  2. Бриселским споразумом је дефинисано формирање ЗСО, као и ко треба да направи Статут. И Роде се као и Курти прави луд – или се Бриселски споразум поштује у потпуности или се не поштује (од Куртија знамо, али од ЕУ би то било стварно смешно). Вероватно мисле да је њихово непоштовање резолуције 1244 сасвим нормална ствар. Косово је Србија – то је нормално за 113/196 земаља света и за 5-6 милијарди људи који живе у тим земљама. Кад пођете од те чињенице господо са Запада, можда ће бити могућ неки договор.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here