Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australijska zima 2023. bila je najtoplija od kada je počelo da se zvanično beleže podaci 1910. godine, sa prosečnim dnevnim temperaturama 1,53 stepena Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka.

Prema podacima Biroa za meteorologiju, objavljenim krajem prošle nedelje, zima 2023. potukla je prethodni rekord od 1,46 stepeni Celzijusa iznad proseka postavljenog 1996. Svaka zima od 2012. bila je toplija od 30-godišnjeg proseka izračunatog od 1961. do 1990. godine.

Globalno grejanje i vremenski uslovi koji su imali za posledicu sunčane dane bili su iza rekorda, rekli su naučnici.

Za maksimalne temperature, zima 2023. bila je 1,85 stepeni iznad proseka, što je druga najviša cifra, iza 1,94 stepena zabeležena 2017.

Inače, australijska zima traje od 1. juna do 31. avgusta. Tokom protekle dve decenije, samo su zime 2012. i 2007. bile ispod prosečnih temperatura.

Istočni region kontinenta bio je posebno topao ove godine, sa temperaturom od 2,03 stepena iznad proseka, lako nadmašivši prethodni rekord od 1,66 stepena postavljen 2013.

Kvinslend, Tasmanija i Novi Južni Vels su imali svoje najtoplije zime u istoriji, dok je zima 2023. u ostalim državama i teritorijama bila među prvih deset godina po visokim temperaturama.

Dr Sajmon Grejndžer, viši klimatolog u Birou je rekao da postoje dva razloga za zimske vrućine. Sistemi visokog pritiska su se nalazili na većem delu jugoistoka kontinenta, donoseći sunčanije i sušnije uslove. Globalno zagrevanje je, takođe, uticalo na toplo zimsko vreme.

Rekordno topla zima dolazi pošto su veliki delovi zemlje prošle nedelje upozoreni da očekuju povećan rizik od požara u proleće. Naučnici su zabrinuti da bi očekivani klimatski obrazac El Ninja, koji povećava šanse za toplije i sušnije uslove, mogao da dovede do opasnih letnjih, šumskih požara.

Dr Endrju King, klimatski naučnik sa Univerziteta u Melburnu, rekao je da je zimska toplota prilično u skladu sa trendom zagrevanja koji smo već videli, i očekujemo da će se nastaviti, dok se nastavlja emisija gasova i fenomen staklene bašte.

King je rekao da su sistemi visokog pritiska, koji su doneli dodatnu toplotu jedan od razloga, dodajući da ne bismo videli ovako visoke temperature ove zime da se to nije desilo zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom.

Australijski meteorološki biro se zaustavio da proglasi El Ninjo, iako su Svetska meteorološka organizacija i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD izjavile da je sistem uspostavljen.

U Australiji, El Ninjosi povećavaju rizik od toplijih i sušnijih uslova, posebno na naseljenijoj, istočnoj strani kontinenta.

El Ninjos je povezan sa višim temperaturama površine mora od prosečnih u ekvatorijalnom Pacifiku, ali iako su ti uslovi prisutni, biro je rekao da još uvek nije primetio dosledno slabljenje pasata od istoka prema zapadu koji su, takođe, tipični za klimu šablon.

Veće šanse za požare

Biro za meteorologiju je rekao da će proleće u Australiji verovatno biti toplije od prosečnih temperatura i sa manje padavina od prosečnih, što je kombinacija koja povećava rizik od požara.

Dr Masud Edraki, viši hidrolog u birou, rekao je da će rekordno visoke temperature površine mora, koje se vide na globalnom nivou, nastaviti da utiču na vremenske prilike u Australiji.

– Već vidimo duže požarne sezone i povećanje broja dana za opasne požare u većem delu Australije. Još uvek ne znamo kako globalno zagrevanje, a posebno povećana toplota u okeanima, utiče na naše tipične klimatske pokretače. Naš model klimatske prognoze je u skladu sa međunarodnim klimatskim prognozama koje pokazuju da je Australija suva i topla za predstojeću sezonu, posebno na jugozapadu i većem delu jugoistočne Australije – istakao je dr Edraki.

Ranije zatvaranje skijališta

Na skijalištu Perišer su u nedelju, 2. septembra prestale da rad žičare u dve od četiri oblasti, zbog nedostatka snega, što je signal za rani kraj sezone.

Odluka o zatvaranju ove dve oblasti je usledila nakon zvaničnog saopštenja Biroa za meteorologiju, o najtoplijoj zimi.

– Malo smo ispred plana u njihovom zatvaranju, međutim u protekloj deceniji smo ih obično zatvarali u drugoj ili trećoj nedelji septembra, za poslednjih deset godina – rekao je direktor Perišerovih planinskih operacija, Majkl Fernsajd.

Međutim, to nije jedino skijalište koje je zbog niskih padavina moralo da zatvori sezonu. Inače, tradicionalno je ski sezona u Australiji trajala do prvog vikenda u oktobru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here