EPA/Riccardo Antimiani
Papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja danas je završio istorijsko putovanje u Mongoliju, čija je glavna svrha bila da poseti malu katoličku zajednicu u toj azijskoj zemlji, ali koje je poprimilo međunarodne konotacije zbog njegovih poruka susednoj Kini o slobodi vere.

Papa je završio svoju petodnevnu posetu otvarajući Kuću milosrđa, višenamenski objekat za pružanje privremene zdravstvene nege najugroženijim stanovnicima u glavnom gradu Mongolije, kao i beskućnicima, žrtvama porodičnog nasilja i migrantima.

Smeštena u preuređenoj školi, Kuća milosrđa je zamisao vrhovnog mongolskog katoličkog sveštenika, italijanskog kardinala Đorđa Marenge, i trebalo bi da služi kao neka vrsta središnje dobrotvorne organizacije koja koordinira rad katoličkih misionarskih institucija i lokalnih volontera.

– Pravi napredak nacije ne meri se ekonomskim bogatstvom, a još manje ulaganjem u iluzornu moć naoružanja, već njenom sposobnošću da osigura zdravlje, obrazovanje i celokupni razvoj svojih ljudi – rekao je papa.

On je takođe rekao da želi da razbije “mit” da je cilj katoličkih institucija da verski preobrate ljude. Budistička Mongolija ima samo 1.450 katolika u populaciji od 3,3 miliona ljudi. Mongolija je bila deo Kine do 1921., a papino putovanje bilo je obeleženo aluzijama ili apelima na susednu supersilu i njenu komunističku vlast s kojom Vatikan ima probleme u odnosima, preneo je Rojters.

Na kraju nedeljne mise uputio je pozdrave Kini, nazivajući njene građane “plemenitim” narodom i tražeći od katolika u Kini da budu “dobri hrišćani i dobri građani”.

U subotu, rečima za koje se činilo da su usmerene na Kinu, a ne na Mongoliju, Franja je rekao da vlade nemaju razloga da se boje Katoličke crkve jer ona nema neki politički plan.

Peking pokušava da iskoreni strane uticaje i nametne poslušnost Komunističkoj partiji, ocenjuje britanska agencija. Kineski ustav jemči verske slobode, ali poslednjih je godina vlada pooštrila ograničenja religijama koje smatra izazovom autoritetu stranke.

Fraza koju je papa upotrebio u nedelju, “dobri hrišćani i dobri građani”, jedna je od fraza koju Vatikan često koristi pokušavajući da uveri komunističke vlade da bi davanje više slobode katolicima samo pomoglo društvenom i privrednom napretku njihovih zemalja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here