EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusija i Kina nemaju teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući situaciju oko ostrva Boljšoj Usurijsk.

„Ruska i kineska strana drže se zajedničkog stava da je pogranično pitanje između naših zemalja konačno rešeno. Rusija i Kina su u više navrata potvrđivale da ne postoje međusobne teritorijalne pretenzije, a postoji odgovarajuća odredba i u Sporazumu o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji od 16. jula 2001. godine – glavnom sporazumu za bilateralne odnose“, navodi se u saopštenju.

Po njenim rečima, Moskva i Peking su 2005. godine ratifikovali dodatni sporazum o rusko-kineskoj granici.

Prema sporazumu, strane su međusobno podelile ostrvo Boljšoj Usurijsk. Razgraničenje u toj oblasti završeno je tri godine kasnije.

Zaharova je istakla da je to pitanje rešeno zahvaljujući višegodišnjim naporima obe strane, a odraz je i visokog nivoa međusobnih odnosa. Po njenim rečima, Moskva i Peking blisko sarađuju u oblasti pogranične saradnje. Konkretno, efikasno funkcioniše Zajednička granična komisija u okviru koje se rešavaju sva pitanja.

Ostrvo Boljšoj Usurijsk, ukupne površine više od 250 kvadratnih kilometara, nalazi se na reci Amur na teritoriji Rusije i Kine. Ostrvo je smešteno na raskrsnici međunarodnih transportnih koridora Dalekog Istoka i severoistoka Kine. Površina ruskog dela ostrva je 174 kvadratna kilometra. Drugi deo je predat Kini zajedno sa ostrvom Tarabarov na Amuru 2008. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here