pixabay.com
Foto: Ilustracija

U srcu grada Antalije u Turskoj, na samo 70 metara od plaže Konijalti, smešten je najveći akvarijum na svetu. Za ovaj grad u istoimenoj turskoj regiji, to je od 2012. godine kada je otvoren, najživopisniji centar atrakcije, pa nema onog ko dođe u Antaliju ili neko od susednih mesta, a da ne poseti akvarijum. Ukupna površina mu je 30.000 kvadratnih metara, a unutrašnja 15.000 kvadrata i izgrađen je za samo 260 dana.

Svaki posetilac čim kroči u ovo zdanje na nekoliko nivoa bude očaran: osim 40 tematskih manjih akvarijuma u okviru kompleksa, dolazi se do najvećeg tunelskog akvarijuma na svetu dužine 131 metar i širine tri metra. Čak i oni koji nisu sjajni poznavaoci akvaristike, osetiće inspiraciju, doživeće zabavu i naučiti mnogo stvari o plavetnilu morskih dubina koje ostavlja bez daha. Da je arhitektonski savršeno urađen u “nekoliko dimenzija” govore i utisci posetilaca: “Sve je delovalo tako stvarno, da se stiče utisak da staklo i ne postoji i da ribe plivaju oko nas!” Četiri najzanimljivija dela akvarijuma, osim pomenutog tunela, čine tematske celine Indijski okean, Crveno more, Pacifik i Atlantik, sa morskim životinjama koje žive u ovim delovima sveta. Mogu se videti i primeri podvodnog života i vrsta koje obitavaju u Antalijskoj regiji u velikom cilindričnom akvarijumu i u nekoliko manjih koji ga okružuju. U sklopu Antalijskog akvarijuma moguće je spoznati i misteriozni život u podvodnim pećinama, ali i zadivljujuće životinje koje žive u rekama i jezerima širom sveta (Nil, Amazon, reke u Africi i Aziji). Postoji i deo koji je posvećen tropskim koralnim grebenima, a posle živopisnog vodopada stiže se do dela akvarijuma za biljke. Posetioci tvrde da su im najveće atrakcije neobične jegulje, ribe klovnovi, morski konjići, hobotnice, jesetre i džinovske murine. Poslednja stanica tematskog dela je akvarijum Šark, a deluje tako stvarno da pomislite da ajkula izlazi ravno pred vas! Da je u Antalijskom akvarijumu sve fascinantno govori i ovaj podatak: ukupna zapremina vode u njemu je oko 7,5 miliona litara, a dom je na stotine ajkula, od kojih svaka ima dnevnu satnicu hranjenja.

Muzej leda

Snežni svetski muzej leda nalazi se u zatvorenom prostoru na površini od 1.500 kvadratnih metara i najsmešnije je zatvoreno snežno područje Turske gde noću zaista pada sneg. Igloi, kuća Svetog Nikole i kafići, deo su raskošne scenografije, a posetioci na ulazu dobijaju specijalnu zaštitnu odeću, jer dolaze na temperaturu od -5 stepeni Celzijusa, kad je napolju živa u termometru 40 stepeni. U sklopu akvarijuma nalaze se i Vajld park sa opasnim tropskim reptilima, gmizavcima i džinovskim insektima i Okeanrajd Sinema, gde posetioci mogu da plove svetskim morima sa višedimenzionalnom filmskom tehnologijom.

Mesto za venčanja

Ljubitelji morskih dubina često u akvarijumu izvode egzibicije. Nedavno se jedan strastveni par ronilaca venčao tu, sa tvrdnjom da bolji ambijent od ovog – ne poznaju.

Milioni posetilaca

Posle Topkapi Palate i Aja Sofije u Istanbulu, akvarijum u Antaliji je najprodavanija turistička tura. Dešava se da tokom leta, u julu i avgustu, mesečno ugosti i više od milion posetilaca, pa je i profit ogroman.