EPA

U ovom momentu stižu pozivi zajednicama da se pripreme za ono što će verovatno biti najznačajnija sezona šumskih požara od crnih letnjih požara 2019.-20.

Veliki delovi Australije imaju povećan rizik od požara zbog prognoza iznadprosečnih temperatura, smanjenih padavina, velikog opterećenja rastinjem pogodnim da gori i promenljivih vremenskih obrazaca, prema izgledima Australazijskog saveta vatrogasnih vlasti (Afac).

Povećan rizik od šumskih požara znači da je šansa da se dogodi veći broj požara, koji zahtevaju preventivno upravljanje i gašenje u poređenju sa prosekom. Područja sa povećanim rizikom uključuju regione u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Južnoj Australiji i Severnoj teritoriji.

Izvršni direktor kompanije Afac, Rob Veb, rekao je da je požar bio redovan deo australijskog pejzaža u proleće, ali su klimatski uticaji koji podstiču povećan rizik od požara ove sezone široko rasprostranjeni.

– Ne mora da bude crno leto da bi bilo opasno. Ne trebaju nam podsetnici s obzirom na to šta se desilo sa požarima na severnoj hemisferi, bilo da se radi o Grčkoj ili Kanadi, gde smo imali 700 australijskih vatrogasaca i drugih specijalista – rekao je Veb.

Prema njegovim rečima, skoro cela zemlja ovog proleća može da očekuje sušnije i toplije uslove od uobičajenih, tako da je važno da Australijanci budu oprezni na lokalne rizike od požara u narednim mesecima, bez obzira na njihovu lokaciju.

Idealni uslovi za nastanak požara nakon trogodišnje La Ninje, koja je donela padavine znatno iznad proseka i poplave, što je dovelo do gustog šumskog podrasta i visokog opterećenja travom u većem delu Australije.

Područja koja su uglavnom netaknuta požarima 2019.-2020, uključujući basen Sidneja, priobalne regione i Hanter, imaju još veće količine rastinja, za koje se predviđa da će presušiti u narednim mesecima.

Velika količina ovog goriva i trave, koja je dovoljno suva, može da podrži intenzivne požare koji se brzo šire.

– Zbog klimatskih promena, naše sezone požara su sada mesecima duže nego što su bile. Borio sam se sa požarima već više od 50 godina, prosečne temperature su sada više, a ekstremi su još ekstremniji – naglasio je Greg Malins, jedan od australijskih komesara za požare sa najdužim stažom.

Očekuje se da će se otprilike trećina Novog Južnog Velsa suočiti sa većim rizikom od požara ovog proleća, uključujući velike centralne i severne oblasti, i džepove grmlja duž obale.

U Kvinslendu, više od dve trećine države će verovatno iskusiti povećan rizik od ’intenzivnih’ i ’destruktivnih’ požara, nakon padavina ispod proseka u poslednje dve godine.

Komesar za vatrogasne i hitne službe Kvinslenda, Greg Lič je rekao da je u državi bilo padavina znatno ispod proseka u poslednjih šest meseci i značajnih požara u žbunju i travi u poslednje tri nedelje.

Rizik od požara u ACT u proleće je ocenjen kao ’normalan’, iako su dugoročne prognoze predviđale sušnije uslove i iznadprosečne temperature.

Istočni region Gipslenda i džepovi Južne Australije proglašeni su za područja sa povećanim rizikom nakon brzog smanjenja padavina i sušenja vlažnog zemljišta.

Suvo proleće

Padavine od maja do jula 2023. bile su 20 odsto ispod proseka iz 1961.-90. širom Australije, jer se sumnja da vremenski sistem El Ninjo nastavlja da se razvija, dok su severna i centralna Australija imale natprosečne padavine tokom istog perioda.

Prema dugoročnim prognozama Biroa za meteorologiju, postoji više od 60 odsto šanse da će padavine od septembra do novembra biti ispod prosečnih u značajnim delovima zemlje. U izolovanim oblastima jugozapada i jugoistoka Australije, postoji šansa od 80 odsto.

U istom periodu, postoji više od 80 odsto šanse da će maksimalne temperature premašiti srednju vrednost za skoro celu Australiju, što će doprineti suvljem zemljištu od prosečnog do kasnog proleća za veći deo juga i istoka zemlje, iako neki regioni mogu da zadrže svoja vlažnija tla od prosečnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here