Vesti
Vernici su ispunili hramove

Episkop australijsko-novozelandski Siluan stigao je u posetu Pertu 9. avgusta, u pratnji protođakona Petra Mrakića.

Tradicionalni doček

Kako stoji na zvaničnoj Fejsbuk stranici Mitropolije Australijsko-novozelandske, na aerodromu je vladici Siluanu priređen doček od strane pertskog sveštenstva i delegata parohijskih saveta.

Tokom naredna dva dana, vladika Siluan je obavio nekoliko kolektivnih i individualnih radnih sastanaka sa sveštenstvom i predstavnicima crkvenih opština.

Prilikom posete parohiji Svete Trojice, Vladika Siluan je iskoristio priliku da blagoslovi početak rada Godišnje skupštine.

Bilo je prilike za razgovor s parohijanima

Prva Arhijerejska sveta liturgija služena je u hramu Svete Trojice, u subotu 12. avgusta. Sasluživali su visokoprečasni protojerej-stavrofor Sergej Okunjev (RZPC), protonamesnik Stanko Srbljanin, protonamesnik Đorđe Petrović, jereji Goran Jovčić (starešina hrama Sveta Trojica) i Vasilije Stojanović, te, protođakon Petar Mrakić.

Protojerej Saša Stojanović i protonamesnik Aleksandar Trninić su za pevnicom pomagali hramovnom horu.

Vladika je krstio prvenca oca Vasilija Stojanovića, maloga Savu u hramu Svetoga Save, u Hajgejtu

Tokom besede, Vladika Siluan se dotakao parabole o mudrim i ludim devojkama, naglasivši neophodnost budnosti za život pravoslavnog hrišćanina.

Nakon molitve, vladika je osvetio novi polijelej u hramu, a na kraju liturgije je oca Gorana Jovčića, starešinu hrama, unapredio u čin protonamesnika.

Otac Stanko Srbljanin dočekuje vladiku i sveštenstvo

Nakon predaha i okrepljenja u prostorijama parohijskoga doma, vladika je, skupa sa sveštenstvom, imao zadovoljstvo da venča novoobraćene članove srpske pravoslavne crkve, mladog Jefrema Notu i njegovu izabranicu Sofiju, mlade ljude koji su deo značajnog tela anglofonih pravoslavaca u Pertu.

Istoga dana, služena je večernja služba u hramu Misionarske parohije Svetoga Vasilija Ostroškoga u Rokinghemu. Nakon bogosluženja, vladika i vernici su prešli u parohijski dom, gde je upriličen prijem uz skroman, prigodan program i posluženje.

Parohija Svetoga Vasilija Ostroškoga u Komu

Učenici Srpske pravoslavne škole pri parohiji otpevali su srpsku himnu i još dve pesme inspirisane kosovskim motivima.

Namesnik pertski, protojerej Saša Stojanović održao je predavanje na temu „Jedno krštenje za oproštenje grehova“. Starešina hrama, otac Aleksandar Trninić zahvalio se vladici i svim prisutnima. Neposredno pred odlazak, episkop je imao priliku da razgovara sa članovima Saveta i parohijanima.

Vladika je venčao anglofone pravoslavce Sofiju i Jefrema Notu u hramu Svete Trojice u Pertu

Nedeljna sveta Liturgija služena je u hramu Svetoga Save, u Hajgejtu. Episkopu su sasluživali starešina hrama i namesnik pertski, protojerej Saša Stojanović, protonamesnici Stanko Srbljanin, Goran Jovčić, i Aleksandar Trninić i protođakon Petar Mrakić. Pevnicom je rukovodio drugi paroh, jerej Vasilije Stojanović.

Za vreme besede Vladika Siluan je govorio o realnosti duhovne borbe, značaju posta i bdenja, te, o savremenim fenomenima kao što su skepticizam, ateizam i agnosticizam koji su suptilna oruđa lukavoga.

Nakon liturgije vladika Siluan je krstio prvenca oca Vasilija Stojanovića, maloga Savu.

Doček na aerodromu u Pertu

Uveče je domaćin bila Misionarska parohija Svetoga Vasilija Ostroškoga u Komu. Starešina parohije otac Stanko Srbljanin, skupa sa svojim parohijanima priredio je prelep doček episkopu i ostalom sveštenstvu.

Nakon večernje službe, vladika je u svojoj besedi ukazao na značaj sabornosti i akcentovao imperativ da crkva mora ostati dosledna svojim korenima i autentično pravoslavna, a ne da se trudi da ugodi svetu.

Vladika se posebno obratio anglofonim pravoslavcima, kojih je značajan broj u ovoj misionarskoj parohiji.

Susret vladike Siluana i grčkog episkopa Elpidios

Susret sa episkopom Elpidiosom

Pored poseta crkvenim jedinicama Pertskog namesništva, vladika Siluan je iskoristio ovu priliku da poseti predstavništvo Grčke arhiepiskopije i grčki manastir Svetoga Jovana, te, da se sastane sa episkopom Elpidiosom, kako bi razgovarali o tekućim pitanjima vezanim za život crkve na ovim prostorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here