pixabay.com

Šteta zbog zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, koju je Priština uvela pre dva meseca, uvećava se, a procena da je, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama iz centralne Srbije, dostiže 50 miliona evra. Ovaj podatak izneo je Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije koji ističe da je ekonomija racionalna stvar, a odluka Prištine je ekonomski neracionalna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM.

On je podsetio da je do 8. jula bilo zabranjeno sve da se uvozi iz centralne Srbije, pa je od tog datuma dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji. Činjenica je, kazao je Stanić, da se šteta uvećava, mada manjim intenzitetom od onog do 8. jula i istakao da štetu trpi i privreda KiM, posebno jer je slabije razvijena.

– Priština srpsku robu menja robom iz regiona, iz Bugarske, Severne Makedonije ili Albanije, koja je ipak skuplja – ukazao je on.

Prema rečima Stanića, roba iz centralne Srbije na Kosmetu je prošle godine bila zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

– Imamo iskustvo iz ranijih godina, kada se razmena potpuno oporavila – naveo je Stanić i dodao da su postojali i bojkoti robe, uz neformalne kampanje, ali da to nije dovelo do štete po nas.

On je naglasio da je reč o političkoj odluci i izrazio očekivanje da će, zbog pritisaka EU, doći do prekida zabrane srpske robe na KiM.

– Ako bi se kriza završila sutra, bila bi manja šteta u odnosu na prethodnu blokadu. Ona je, međutim, štetnija jer ne znamo koliko će trajati – zaključio je Stanić.

Udar i na MTS

Priština i pored poziva EU, SAD, više udruženja i ozbiljnih podataka o šteti, ne dozvoljava da roba poreklom iz centralne Srbije prođe administrativne prelaze na KiM. Ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama je zabranjen 14. juna kao odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode. Dozvoljen je, zatim, ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe, a proteklih dana Priština je napravila još jedan štetan korak, poništivši sertifikat o registraciji 15 privrednih društava, među kojima je i MTS, da ne bi mogli više tamo da posluju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here