Liturgija u crkvi Svetog proroka Ilije

Proteklog vikenda u poseti Južnoj Australiji boravio je episkop australijsko-novozelandski Siluan. Subotu i nedelju, 5. i 6. avgust, vladika je proveo u Kuber Pidiju, u dubokoj unutrašnjosti ove australijske države, gde je obišao srpsku zajednicu i u svetu jedinstveni srpski pravoslavni hram, crkvu Svetog proroka Ilije, koja se u celosti nalazi ispod zemlje.

U mestu poznatom po rudnicima opala, episkopa Siluana dočekala je lokalna srpska zajednica, kao i Srbi iz Adelajda i drugih gradova, koji su za ovu priliku došli u Kuber Pidi.

„Po dolasku, služena je večernja služba, kojoj je molitveno prisustvovao episkop Siluan, a potom je vladika služio pomen nevino postradalim Srbima u zločinačkom pogromu nazvanom ’oluja’“, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Mitropolije.

U nedelju ujutro episkop je uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije australijsko-novozelandske služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom hramovne slave, a nakon toga se okupljenim vernicima obratio poučnom besedom o prazniku.

Deca u narodnim nošnjama dočekala su episkopa sa cvećem

Posle osvećenja slavskog žita i lomljenja kolača, članovi lokalne zajednice poslužili su goste trpezom ljubavi. Tokom boravka u Kuber Pidiju, vladika je obišao i lokalno groblje i služio pomen Srbima koji su tamo sahranjeni.

Episkop Siluan se iz Južne Australije zaputio u Pert, gde će u subotu 12. avgusta služiti liturgiju u crkvi Svete Trojice. Doček episkopa zakazan je za 8.30 ujutro ispred hrama, a liturgija počinje pola časa kasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here