Tanjug
Obeležavanje godišnjice "Oluje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da pijetet prema drugim žrtvama hrvatskim, bošnjačkim, mora da se pokaže, ali da Srbe ne treba da teraju da zaborave srpsku decu ubijenu samo zbog srpskog imena.

– Da se odričemo svojih ognjišta, imena i prezimena, to nećemo da učinimo. Namerno je prećutkivano sve, a retki hrabri su govorili o ovome. Ni mi više nećemo nikad da ćutimo nad našim srpskim narodom – rekao je Vučić prilikom polaganja venaca na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti, u prisustvu velikog broja građana.

Avioni su, rekao je, na tom mestu ubili decu i upitao kako će vredeti životi druge dece ako se ne gaji sećanje na ubijenu.

– Da licemerje bude još veće kažu da ste ratni huškač, da unosite nemir, a ne razumeju da time branimo život, budućnost i kako će nam vredeti život ovolike dečice ovde ako se ne setimo one koja su pobijena, samo zato što su pripadala srpskom rodu – rekao je Vučić.

Uvek uz Srpsku

Istakao je da je ovo poseban zločin, da niko 25 godina nije hteo da podigne optužnicu, a kada je on to uradio, postao je najgori rušitelj mira i stabilnosti u regionu, jer nije hteo, jer Srbija nije htela da dozvoli da ubijanje dece prođe nekažnjeno. Naglasio je i da je u bivšoj Jugoslaviji 45 godina namerno prećutkivano sve o najstrašnijim zlodelima u NDH.

– Ne tražimo od drugih da prećutkuju zločine nad svojim narodom, naprotiv, o tome mora da se govori, ali ni mi više nećemo da ćutimo o teškim zločinima nad našim srpskim narodom – poručio je Vučić.

Dan ranije, Vučić je istakao da Srbija nema pravo i ne sme da odustane od podrške RS, ma koja sila da traži da uvede sankcije protiv pripadnika srpskog naroda. Dodao da od kada su Amerikanci uveli sankcije rukovodstvu RS, našim ljudima na KiM i protiv šefa BIA, stvari se komplikuju ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu.

– Ne možemo da menjamo svoj narod i bićemo uz njih. Prošla su vremena kada je Srbija postavljala zid na Drini – poručio je Vučić i istakao da moramo da podržimo jedni druge.

Nastavak pomoći

Predsednik Srbije je najavio nastavak projekata u svakoj opštini RS, a prvo pomoć Srbije za opštine van RS Grahovo, Drvar, Glamoč i Petrovac u kojima živi srpska većina. Mora se pomoći i značajnom broju opština koje traže velike donacije od RS, od Sokoca do Kostajnice i Dubice.

Sećanje na žrtve

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu je služen parastos povodom 28 godina od “Oluje”, nakon kojeg je poručeno da Srbi više nikad ne smeju da dozvole takav zločin i etničko čišćenje nad srpskim narodom, ma gde živeo. Posle parastosa, u organizaciji udruženja Zavičaj, položeni su na Tašmajdanu venci na Spomenik srpskim žrtvama u ratovima 1991-2000. na prostoru bivše Jugoslavije. Parastosi su služeni i širom Krajine.

Rušen, pa obnavljan

Aleksandar Vučić je naveo da je spomen-krst na Petrovačkoj cesti bio podignut već dva puta, prvo drveni krst, da nikome ne smeta. Potom i mali, aluminijumski spomen-krst, pa su srušili i taj mali.

– Sad smo podigli tri puta veći. Sruše li ovaj, podići ćemo još tri puta veći. I koliko god da budu rušili spomen-kapele i spomen-krstove, dizaćemo i pokazati da se ne mirimo sa ubijanjem dece – naveo je on.

Likvidacije bez odgovora

Srpsko narodno veće održalo je kod Otočca u Lici komemoraciju za stradale srpske civile tokom i nakon “Oluje”, a predsednik SNV Milorad Pupovac je poručio da je trebalo učiniti sve da do rata ne dođe i da niko nije smeo da pogine. Kad se, kako je kazao, to već dogodilo, treba ih se sećati, a ne sukobljavati se oko toga.