VILLE DE PARIS
SPEKTAKL POSEBNE VRSTE: Simulacija svečane ceremonije otvaranja na Seni

Leto u Parizu. Posebno treba naglasiti leto 2023. godine koje je prethodnica leta 2024. I u celom svetu jedino se Pariz može pohvaliti tako značajnim letom 2023. U tom letu su sabrane ideje, probe, realizacije, gradnje, obnavljanje, šminkanje, sađenje, preusmeravanje, učenje, sviranje, pevanje, igranje, sve za šta se može uhvatiti i pogledom dokučiti bilo koji pripadnik bilo koje životne generacije. Eto, stižu Olimpijske i Paraolimpijske igre, nadmetanje pod pet olimpijskih krugova, Pariz 2024.

Olimpijski krugovi u centru grada

Zadatak grada domaćina Olimpijskih igara je – osvetlati obraz. Ne postiže se to preko noći. Građevinski objekti su projektovani, rastu kao iz vode i to je logično.

Nešto drugačija, još bitnija stavka je duh celokupnog pariskog stanovništva. Moto bi mogao da glasi: “Dušom i srcem prihvatiti ceo svet, svakom biti domaćin, svakom podariti osmeh”. U tom pravcu evo jedne anegdote iz Sarajeva gde su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre vrednovane najvišim ocenama.

Anegdota iz Sarajeva

Tokom trajanja tih Igara obaveza Sarajlija bila je da se nepokolebljivo ponašaju po primljenim uputstvima. I, teklo je glatko, zamerki nema. A anegdota se odvijala ovako: samoposluga u Titovoj ulici, prodavačica se jada svakodnevnom klijentu:

– Uh, jedva čekam da se Igre završe, dodijalo mi da stalno budem nasmejana!

Sada se i Parižani uče sarajevskom savršenstvu, jer olimpijski Pariz niko ne sme da napusti namrgođen. Zato se i nižu svakojake lekcije i probe, sve mic po mic, da neusiljeno i nenametnuto uđe u biće svakog žitelja Grada svetlosti.

Maskota odbrojava dane

O.K, grad će se ulepšati. Odavno je ludnica u gradskom saobraćaju, preusmeravaju se i nadograđuju vozne trake, pa su i biciklisti i oni koji koriste trotinete dočekali svojih pet minuta, svuda su privilegovani. U Parizu se konstruišu nove metro stanice i cele linije. Nebrojeno je mnogo fasada okupanih, ulepšanih, obnovljenih. I Šanzelize je drugačiji, moderniji, istina, vremešniji Parižani se ne oduševljavaju promenama, ali, Bože, moj, novo je vreme, prihvati i tačka.

Digitalne blagajne

Veliki je broj nestrpljivih koji bi da unapred nabave olimpijske ulaznice. Organizatori su odlučili da blagajne budu digitalne kako bi omogućili gledaocima svih sfera da dođu i bodre takmičare.

U prodaji će biti ukupno deset miliona karata, od toga milion po ceni od 24 evra, a skoro pola od ukupnog broja koštaće po 50 evra. Naravno, od mesta i cena za bogaše – boli glava! Uzgred, besplatni će biti maraton, cestovni biciklizam, hodanje, triatlon i pogled sa visokih kejova Sene tokom svečane ceremonije otvaranja koje se neće odvijati na stadionu već, zaista, na Seni, ploveći ispod prekrasnih pariskih mostova. Već je napravljena i simulacija toga. Nešto nikad do sada viđeno, a o režiji, koreografiji, defileu i programu otvaranja, godinu dana unapred već mašta gotovo svaki Parižanin.

Suveniri već spremni

Naravno da su razrađene i ponude u koje su uključene usluge putovanja, smeštaja, sve u pravcu osvetljavanja nezaboravnih gastronomskih, kulturnih i sportskih iskustava, ukratko, široka lepeza ispunjavanja želja svakoga, a svako je dobrodošao.

Festival formi

U ovom taksativnom predolimpijskom nabrajanju došli smo i do, možda, najbitnijeg segmenta koji bi se mogao opisati kao učenje i usvajanje duha olimpijskog. Naime, od 23. juna do 17. septembra ove godine, Pariz na svom dnevnom redu ima Festival olimpijskih formi. Više od 50 besplatnih događaja za svu publiku koji kombinuju umetnost i sport u javnom prostoru, u kulturnim ili sportskim prostorima kako bi se upoznala sva publika.

Ovakvi su naslovi:

– “Neka muzika zablista”, što je dijalog između kulture i olimpizma, a odnosi se na kraće ili maratonske koncerte na otvorenom, sinhronizovane pokrete uz zvuk, pevanje u bazenu ili na rubu bazena, melodije klasičnog i savremenog repertoara, radionice, balove.., sve uz objašnjenje da “život profesionalnog muzičara liči životu vrhunskog sportiste”.

– “Sportsko i muzičko leto u Filharmoniji” je posvećeno deci kojoj se omogučava da razvije veštine sinhronizacije pokreta, slušanja, saradnje, koncentracije, osećaj ritma…

Poseban program za mališane

– “Igre sa zvučnim talasima” počinju igrom stonoteniskim reketima, kad se kretanje pojačava uz preuzimanje rizika, jer ne znaš gde ideš, ukratko, igranje tempa od ekstremne sporosti do ekstremne brzine.

– “Plesovi celo leto” su bliski svakome, povezani su i sa kursevima za rolanje za sve nivoe (decu i odrasle), a komanda je: Trčimo, borimo se, plešimo sad”, sve je u ritmu i međusobnom suočavanju. Kroz takve radionice, naglašavaju, stiču se veze između umetnosti i sporta uz obavezno druženje.

Plesovi celo leto

– “Poezija mišića”, odnosno, predstave, ples, brejk-dens na visokom nivou. Tu poziv glasi: “Dođi, probudi svoje telo.” Mnogo dobra atmosfera.

– “Radionica uličnih freski” nije nedopustivo šaranje po zidovima, već osmišljeno likovno – uz dozvole.

Sve to i još mnogošta čini parisko “lutanje kroz letnji period”. Jednostavno, naći ćeš ono što tražiš. Za početak to može da bude samo taverna sa aperitivom, sa strane ležaljke, korak-dva dalje sportske igrice kao basket 3×3, stoni tenis, boćanje, hip-hop ples… Iznenađenja su višestruka i sve je besplatno. A sabrano znači: Pariz je otvoren, buja duh olimpizma.

ŠMINKANjE GRADA: Radovi na uređenju ulica

Zalogaj za svačiji ukus

Kada je reč o gastronomiji zadivljući su podaci: 20.000 farmera obrađuje površinu 78 puta veću od površine Pariza kako bi svaki dan nahranili prestonicu svoje zemlje, pa se na tom zadatku usavršava saradnja urbanih i ruralnih teritorija. O uvozu hrane da se i ne govori. Kakav god zalogaj zaželite, pa i iz najudaljenijih i najegzotičnijih kuhinja, dobićete ih na olimpijskoj tacni.

Baklja u rukama 10.000 izabranih

U Parizu i celoj Francuskoj se ovih dana pokreće priča o putovanju olimpijske baklje koja će 2024. godine, od 8. maja do 26. jula, proći kroz 400 gradova sa zaustavljenjem u 65. Baklju će nositi 10.000 izabranih, svaki pojedinačno po 200 metara ili četiri minuta, dok će kolektivnu štafetu činiti 25 nosilaca (ukupno 3000). Tokom dvodnevne pariske rute, 14. i 15. jula 2024. štafeta će proći svaku opštinu, istorijska, kulturna, popularna, sportska mesta, glavne spomenike, jedinstvene površine gde žive Parižani.

Baklju je dizajnirao Matje Leaner

Francuski dizajner Matje Leaner predstavio je u sedištu Organizacionog komiteta baklju za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu.

Baklja je napravljena od lakog, poliranog čelika, ima boju šampanjca i trebalo bi da posmatraču dočara kretanje Sene koja će biti centar dešavanja na otvaranju OI. Kreator baklje Leaner kaže da je ona u potpunosti simetrična, od vrha do dna, te da njene mekane ivice označavaju mir, a simetrija jednakost među sportistima. Kako bi odrazio predstojeće Igre, Leaner je crpeo inspiraciju iz tri simbola narednih Olimpijskih igara: jednakost, voda i mir.

U skladu sa drevnom tradicijom, olimpijski plamen će u grčkoj Olimpiji, biti obasjan zracima sunca, potom preko Sredozemnog mora, stići u Francusku. Od 8. maja 2024. iz Marseja baklja počinje četvoromesečno putovanje kroz različite regione Francuske sve do ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara.

Inspiracija muzičarima

Zanimljivo je da je u istoriji muzike pedesetak dela komponovanih na temu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pa se kroz aktuelno otkrivanje klasika, kao najupečatljivija, na prvo mesto postavlja, iz 18. veka, Pergolezijeva barokna opera “Olimpijada” koja slavi mladost i istrajnost u suočavanju sa nepravdom i samovoljom. Tu priču nudi Pariz ovih dana.

Posete bolnicama

Gradeći dobru atmosferu, Parižani su ovog leta uveli i obilaske staračkih domova, bolnica i psihijatrijskih pacijenata, gde je predvodnik Alis Bernar, plesačica, glumica, klinički psiholog i dramski terapeut, njeno je da vrši “mobilizaciju u ples”.

Tu su naravno u vežbe u javnim prostorima.

U zdravom telu zdrav duh

Susreti umetnika i sportista

“Festival Pariz” znači sve na neobičnim mestima, najčešće na otvorenom, van tradicionalnih prostora za izvođenje. Na rasporedu su i “okrugli stolovi”, susreti autora, sportista, umetnika iz individualnih i kolektivnih borbi na putu do vrhunca. Održavaju se i konferencije o ženskom fudbalu. Ima “potraga za zvucima”, odnosno, prepoznavati odbijanje loptice o reket, udar tela koje pada, ritam protivnikovih koraka, zvuke bitne za sportiste koji, oslanjajući se na njih, kontrolišu svoje pokrete.

VAŽNO JE UČESTVOVATI: Nadmeću se stari i mladi

Raste srpski tim

Atletičarka Milica Gardašević nedavno je pobedom na Balkanijadi u Kraljevu u skoku u dalj (6,91 metar) izborila vizu za Olimpijske igre u Parizu. Ona se na taj način pridružila Ivani Vuleta i postala, za sada, šesti član srpskog tima za Pariz. Prethodno su vizu obezbedili strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, odnosno bokseri Natalija Šadrina i Vahid Abasov. Na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju naš tim sastojao se od ukupno 87 sportista iz 15 grana sportova.