EPA
Premijer Viktorije Danijel Endjuz

Popularnost premijera Viktorije Danijela Endrjuza među biračima naglo je pala, nakon što je njegova vlada donela iznenađujuću odluku da odustane od organizacije Igara Komonvelta 2026. godine. Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, Endrjuz trenutno ima najmanje poverenje od 2014. godine, kada je prvi put izabran za premijera.

Anketa agencije „Roj Morgan“ pokazala je da mnogi stanovnici Viktorije nisu blagonaklono primili vest o otkazivanju Igara, zbog, kako je naveo Endrjuz, „previsokih procenjenih troškova organizacije“, koji navodno premašuju šest milijardi dolara.

Po prvi put za devet godina na vlasti, premijera Viktorije podržava manje od polovine ispitanika. Naime, čak 55 odsto učesnik u anketi ne odobrava njegovu politiku, što je povećanje od 7,5 procenata u odnosu na prethodno istraživanje iz maja meseca.

Takođe, Endrjuzova prednost u odnosu na lidera opozicije najniža je od 2014. godine. Na pitanje „ko bi bio bolji premijer“ između sadašnjeg prvog čoveka vlade i opozicionog lidera Džona Pezuta, 52,5 odsto se opredelilo za Endrjuza, a 47,5 za lidera liberala. Reč je o padu podrške aktuelnom premijeru od čak 11,5 procenat u odnosu na pre dva meseca.

Kada je reč o naklonosti strankama, podrška laburistima je takođe opala i vladajuća partija sada zaostaje za Koalicijom po primarnim glasovima. Laburisti imaju 33 odsto, što je za devet procenata manje nego krajem maja, dok su glasovi za Koaliciju porasli za sedam procentnih poena – na 35,5 odsto.

Ipak, kada je reč o dvopartijskim odnosu najjačih političkih opcija, laburisti i dalje vode sa 53 odsto, ali uz pad od 8,5 procentnih poena.

Na pitanje da prokomentariše ovakve rezultate ankete, Endrjuz je odbio da odgovori direktno, već je samo napomenuo da je u novembru prošle godine doveo laburiste do treće uzastopne izborne pobede.

– Veoma smo, veoma zahvalni i apsolutno smo fokusirani da opravdamo veliko poverenje koje su nam žitelji Viktorije dali na izborima. Naši primarni zadaci su da se otvaraju nova radna mesta i mogućnosti, da se takođe donose teške odluke, ali i da ne budemo toliko fokusirani na to da budemo popularni, već da radimo pravu stvar – rekao je Endrjuz, dodajući da bi bilo pogrešno potrošiti šest milijardi dolara na Igre Komonvelta i da on to neće učiniti.

Građani su ogorčeni

Lider opozicije u Viktoriji Džon Pezuto rekao je da rezultati ankete nisu iznenađenje za njega, već da je to razumljiva reakcija na rad vlade koji je doveo do toga da se troškovi organizacije Igara Komonvelta povećaju sa 2,6 milijardi dolara na između šest i sedam milijardi dolara.

– Mislim da su Viktorijanci ogorčeni, jer je ovo što se dogodilo veoma lično za svakog od nas. Bilo da se radi o našoj šteti našoj ili narušavanju toliko dugo negovane reputacije Viktorije kao sjajnog organizatora velikih događaja – rekao je Pezuto.

On je objavio i da je opozicija pozvala na reviziju i parlamentarnu istragu svega što se dešavalo u vezi sa Igrama, kao i na smenu zamenika premijera i sada bivšeg ministra za organizaciju Igara Komonvelta, Džasintu Alan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here