Youtube/WION

U australijskim medijima u ponedeljak je objavljen snimak vojnog avion RAAF P-8 Posejdon, koji leti iznad kineskog osmatračkog broda koji plovi ka Australiji. Snimak je napravljen iz drugog aviona australijske vojske, u međunarodnim vodama naspram obala Kvinslenda.

Kako se navodi, kineski brod se našao u Koralnom moru, južno od zaliva Šolvoter, kako bi pratio i prikupljao osetljive informacije o međunarodnoj vojnoj vežbi „Talisman sablja“ (Talisman Sabre), koja se održava kod australijskih obala.

Načelnik zajedničkih operacija 13 zemalja koje učestvuju u vežbi „Talisman sablja“, general-potpukovnik Greg Bilton, rekao je za ABC da je još prošlog četvrtka ujutro izdao naređenje osmatračkom avionu P-8 da uspostavi kontakt sa kineskim brodom.

– Locirali smo i pozdravili brod za pomoćnu opštu obaveštajnu službu (AGI) i dobili smo ljubazan odgovor kakav se i očekuje u normalnim interakcijama u međunarodnim vodama Oni će pasivno sakupljati informacije, a mi ćemo se prilagođavati, jer postoje neke stvari koje ne želimo nužno da otkrijemo i imamo metode da obučavamo naše trupe, a da ne odamo osetljivije aspekte obuke – rekao je general Bilton.

Ipak, na pitanje da li su u osmatranje špijunskog broda možda poslate i australijske ili američke podmornice, načelnik operacije je samo kratko odgovorio da „nema komentar“.

Vojni zvaničnici su početkom prošle sedmice najavili da očekuju dva špijunska broda kineske vojske tokom vežbi „Talisman sablja“, u kojima učestvuje više od 30.000 vojnika iz 13 zemalja. Pored australijskih trupa, u manevre su uključeni i pripadnici američke, japanske i južnokorejske armije.

Predviđeno je da se vežbe odvijaju duž obala Novog Južnog Velsa, Kvinslenda, Severne teritorije i Zapadne Australije.

Stižu novi avioni

Australijska vojska će kupiti od SAD 20 novih teretnih aviona C-130 Herkules, najavio je ministar odbrambene industrije Pat Konroj. To je manje od 24 ove letelice, koliko je prvobitno bilo planirano i koliko je odobrio američki Kongres. Novi avioni će koštati deset milijardi dolara i zameniće 12 starih C-130 u bazi Ričmond u Sidneju. Takođe, Savezna vlada planira i kupovinu dva nova aviona KC-30 za punjenje goriva u vazduhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here