pixabay.com

Nedavno istraživanje koje je sprovela zdravstvena organizacija muškaraca “Healthy Male“ pokazalo je da je 43 odsto australijskih muškaraca usamljeno, a da je 16 odsto izuzetno usamljeno.

Međutim, prema rečima generalnog direktora ove organizacije, Sajmona von Salderna, nije najusamljenija ona grupa muškaraca za koju biste možda pomislili.

– Urbana mitologija nam govori da su stariji muškarci najusamljeniji, a zapravo najviše su usamljeni muškarci između 35 i 49 godina – ističe on.

Istraživanje, koje je koristilo nacionalno reprezentativan uzorak od 1.282 Australijanaca starijih od 18 godina, deo je ograničenog lokalnog istraživanja na ovu temu.

Otkriveno je da, kod muškaraca srednjih godina, oko tri puta veća verovatnoća da će osećati usamljenost na visokom nivou za razliku od muškaraca starijih od 65 godina.

– Usamljenost ne znači da neko nužno nema prijatelja, nego kakvi su ti odnosi. Usamljenost je osećaj nepovezanosti, izolacije i nedostatka pripadnosti, i nikada je ne treba potcenjivati kada govorimo o zdravlju – objasnio je dr Zak Sajdler, klinički psiholog i direktor obuke za mentalno zdravlje u Movemberu.

Sajt “Healthy Male“ upozorava da usamljenost ima negativne efekte na fizičko zdravlje, poput srčanih bolesti i moždanog udara, ali i na mentalno zdravlje, kao što su stres, depresija i anksioznosti.

Prema rečima dr Sajdlera upravo ove posledice usamljenosti kod muškaraca, na njihovo sveukupno zdravlje, doprinose jednoj „ozbiljno, zabrinjavajućoj statistici“.

– U Australiji izgubimo sedam muškaraca dnevno, svaki dan, u proseku, zbog samoubistva – naglasio je doktor.

Iako još ne postoje saznanja, kako rekao von Saldern, zašto je grupa muškaraca srednjih godina najusamljenija, postoji nekoliko faktora koji bi mogli da budu relevantni.

– Znamo da se u dobi od 35 do 49 godina najčešće dešavaju razvodi. Zatim tu su i pritisci na poslu. Postoji niz životnih pojava koje su zaista teško pogodile tu starosnu grupu – objasnio je von Saldern i dodao da bi još jedan veliki razlog mogao da bude to što muškarci gube prioritet društvene veze i prijateljstva kako napreduju kroz odraslo doba.

Prema njegovim rečima, žene održavaju svoja prijateljstva tokom vremena, međutim, kod muškaraca vidimo pad u kvalitetnim prijateljstvima, kada napuste srednju školu ili fakultet, dođu na posao ili postanu očevi.

– Iz nekog razloga, muškarci počinju da obraćaju pažnju na druge stvari, a gube pojam o svojim prijateljstvima, umanjuju im prioritet, što ima prilično ozbiljne posledice – objasnio je von Sandler.

Inače, za sve sklapanje prijateljstava u srednjim godinama može da bude teško, ali prema mišljenju dr Sajldera, to je posebno teško za muškarce.

– Postoji mnogo socijalizovanih barijera kojih se muškarci drže do kraja života. Ali, mislim da potcenjuju moć prijateljstva, koja može bukvalno da im spase život u mnogim okolnostima – istakao je doktor.

I dok u Australiji postoji par različitih grupa za mlađe muškarce, još uvek je najveći deo ovih grupa za starije.

– Mlađi muškarci se okupljaju na socijalnim mrežama, ali su potrebne i aktivnosti uživo, je mi smo društvena bića. To je bukvalno razlog za što smo na zemlji, da se povezujemo jedni sa drugima, i moramo da se pobrinemo da to bude prvo i centralno u našem svakodnevnom funkcionisanju – naglasio je doktor.

Iako se drugo vremena nije obraćala pažnja na usamljenost postoje neki znaci da vlade počinju da shvataju ovu pojavu ozbiljnije.

Zagrebalo se po površini ovog problema, prema mišljenju dr Sajdlera, tokom pandemije kovida, kada je postalo jasno da je povezanost imperativ za društvo i zajednicu.

Međutim, doktor je mišljenja i svako od nas, takođe, ima svoju ulogu, te da pomognemo osobama koje pate od usamljenosti na vreme.

Ministar za usamljenost?

Istina, Australija ne prati zemlje poput Velike Britanije i Japana, koje su imenovale ministre za usamljenost, ali postoje pozitivni znaci.

Federalni poslanik Endrju Džajls, kopredsedavajući parlamentarne grupe “Friends of Ending Loneliness“, nedavno je usamljenost nazvao sledećom globalnom, vanrednom situacijom u javnom zdravstvu, koja mora da se reši.

Dobre aktivnosti

I dr Sajdler i von Saldern snažno zagovaraju volontiranje kao način da muškarci srednjih godina poboljšaju društvene veze.

Kao primer, von Saldern navodi primer volontiranja u lokalnom fudbalskom klubu. Čak i ako muškarci ne znaju ništa o sportu, oni mogu da se nađu pored terena i započnu razgovor sa nekim do sebe. A, mali razgovore mogu da dovedu do druženja i prijateljstva.

Što se tiče boljeg povezivanja sa prijateljima koje muškarci već imaju, dr Sajdler predlaže aktivnosti „rame uz rame“. Najbolji primer je, kada se provozate sa nekim od prijatelja. Ne gledate jedan drugog u lice, ali uvek imate odlične teme za razgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here