Youtube/Reserve Bank of Australia
Mišel Bulok

Kako je najavljeno, tako je i učinjeno. Australijski mediji dobro su prozreli naredni potez Savezne vlade po pitanju poverenja guverneru Banke državnih rezervi (RBA). Posle sedam godina na čelu centralne banke, Filip Lou će 17. septembra napustiti ovu funkciju, koju će narednog dana preuzeti njegova sadašnja zamenica Mišel Bulok.

Odluku je posle opsežnih konsultacija doneo kabinet Savezne vlade na sastanku u petak ujutro.

Predlog smene na čelu RBA inicirao je savezni blagajnik Džim Čalmers, a premijer Entoni Albaneze prvi se obratio javnosti po okončanju sednice.

– Kabinet se složio sa preporukom saveznog blagajnika, koju sam i ja podržao. Odlučili smo da Mišel Bulok bude imenovana za devetog guvernera Banke državnih rezervi – objavio je Albaneze.

Premijer je posebno podvukao činjenicu da nikada do sada žena nije bila izabrana na vodeću poziciju RBA.

– Mišel će biti prva žena guverner od osnivanja nezavisne RBA 1959. godine. Posle skoro četiri decenije rada u centralnoj banci, a odnedavno i kao zamenik guvernera, gospođa Bulok je visoko kvalifikovana da vodi ovu nacionalnu instituciju – naglasio je Albaneze.

On je dodao i da je pred novom guvernerkom važan i odgovoran posao, jer se nalazimo u vremenu punom izazova na globalnom nivou. Premijer je posebno istakao da je imenovanju Bulokove prethodio rigorozan proces izbora, uključujući i konsultacije sa opozicijom.

Odlazećeg guvernera Filipa Loa očigledno je skupo koštala rigorozna monetarna politika i striktno pridržavanje strategije da rastuću inflaciju obuzdava konstantnim rastom kamatnih stopa. Laburističkoj vladi se očigledno nije dopao njegov metod i nametanje sve jačeg pritiska na vlasnike hipotekarnih kredita.

Ipak, na kraju, lepe reči od strane premijera nisu izostale.

– Takođe, želim da odam priznanje dr Lou za sedam godina služenja naciji, za posvećenost podršci radnim mestima, prihodima i preduzećima tokom teškog perioda pandemije, globalne ekonomske krize. Vodio je RBA u vanrednim vremenima i zahvaljujemo mu se što je pomogao australijskoj ekonomiji da se izbori s ovim izazovima bez presedana – rekao je Albaneze.

Savezni blagajnik Džim Čalmers je imenovanje Mišel Bulok za guvernerku Banke državnih rezervi ocenio kao – istorijsko.

– Pored toga što će postati prva žena na čelu RBA, Mišel Bulok je osoba koja je najbolje pozicionirana da povede centralnu banku u budućnost. Ona je izvanredan ekonomista, ali i uspešan i poštovan lider. Njeno imenovanje je kombinacija iskustva i stručnosti, sa novom perspektivom vođenja RBA – istakao je Čalmers.

On je dodao da donošenje odluke o promeni guvernera nije bilo lako i da je proces trajao mesecima.

– Došli smo do ove odluke posle velikog promišljanja, na najmetodičniji i najpromišljeniji način na koji smo mogli. Ovo je veliki posao i jedno od najvažnijih imenovanja koje ćemo izvršiti kao vlada. Zato smo se prema tome odnosili metodički i uz mnogo konsultacija i razmišljanja – kazao je Čalmers.

Mišel Bulok posle imenovanja nije davala izjave medijima, već je RBA objavila njeno kratko saopštenje.

„Izuzetno sam počastvovana što sam imenovana na ovu važnu funkciju. Ovo je izazovno vreme za ulazak u ovu ulogu, ali ću imati podršku jakog izvršnog tima i odbora. Posvećena sam da osiguram da RBA ispuni svoju politiku i operativne ciljeve u korist naroda Australije“, navela je Bulok u saopštenju.

Sve najbolje budućoj guvernerki poželeo je i njen još aktuelni šef, guverner Lou, koji je istakao da je savezni blagajnik Čalmers izabrao prvoklasno rešenje.

– RBA je u dobrim rukama u vreme kada se suočavamo s velikim izazovima inflacije i kada treba da počne primena svih preporuka iz revizije centralne banke. Čestitam Mišel i želim joj sve najbolje – poručio je Filip Lou.

Vernost duga 38 godina

Buduća guvernerka Mišel Bulok je ceo radni vek provela u Banci državnih rezervi. Prvo zaposlenje u RBA dobila je još davne 1985. godine, odmah po završetku studija ekonomije na Univerzitetu Nove Engleske.

Krajem osamdesetih je završila i master studije u Londonu, a za razliku od njenog sadašnjeg šefa Filipa Loua, ona nema doktorat. Od 2010. do 2022. obavljala je dužnost pomoćnika guvernera u tri različite oblasti, sve dok u aprilu prošle godine nije postavljena za zamenicu guvernera RBA.

Kao i Filip Lou, i Mišel Bulok je rođena i odrasla u regionalnom Novom Južnom Velsu, u gradiću Armidejl, dok je Lou iz mesta Voga-Voga.

Bez promena monetarne politike?

Da li će se monetarna politika RBA značajno promeniti s dolaskom Mišel Bulok na guvernersku funkciju, pitanje je koje mnoge zanima ovih dana. Prvi utisak je da se ništa bitno neće menjati, tim pre što je Bulokova bila član Odbora RBA prilikom glasanja za svih 12 podizanja kamatne stope u proteklih 15 meseci.

Zanimljivo, samo mesec dana po njenom imenovanju za zamenicu guvernera došlo je do prvog rasta referentne kamate, u maju 2022, sa tada rekordno niskih 0,1 odsto.

Zvanična kamatna stopa danas iznosi 4,1 odsto i nije isključena mogućnost da će do kraja ove godine biti podizana još najmanje jednom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here