Tanjug/AP
Jevgenij Prigožin

Kremlj je objavio da ne prati kretanje vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina, pošto je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio da Prigožin više nije u Belorusiji.

– Ne, ne pratimo promene lokacije Jevgenija Prigožina, nedostaje nam sredstava i volje za to – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, prenela je novinska agencija Interfax.

Lukašenko je u četvrtak izjavio da je šef paravojne grupe “Vagner”, Jevgenij Prigožin, u Rusiji, uprkos sporazumu koji predviđa njegov odlazak u Belorusiju posle neuspele pobune 24. juna. Lukašenko je dodao da “pouzdano zna” da je Prigožin slobodan.

Ruska državna televizija u sredu je napala Prigožina i izvestila da se istraga o oružanoj pobuni, koju je pokrenuo prošlog meseca, i dalje energično sprovodi.

Prigožin, osnivač plaćeničke vojne grupe “Vagner” je 24. juna preuzeo kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu, zauzeo tamošnji komandni centar ruske vojske odakle je koordiniran rat u Ukrajini i poslao kolonu boraca ka Moskvi. Od pohoda na rusku prestonicu je odustao pošto je uz posredovanje Lukašenka sklopio dogovor s Kremljom da ode u Belorusiju.

Peskov je rekao novinarima da još nije određen datum sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i Lukašenka i da ne može još da potvrdi detalje dnevnog reda.

Lukašenko je ranije rekao da će Prigožin biti tema razgovora.

U međuvremenu su se u ruskim medijima proširile fotografije Prigožinove rezidencije prilikom pretresa na dan pobune. Osim luksuznog uređenja imanja, na fotografijama se vide oružje, zlato i velike količine novca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here