EPA-EFE
Vladimir Putin

Bivši ruski oligarh Mihail Hodorkovski, tvrdi da je Putin pobegao iz Moskve tokom pobune koju je predvodio šef Vagnera Jevgenij Prigožin.

On je za Njuzvik rekao da je preko jednog od svojih kontakata saznao da je Putin napustio Moskvu avionom tokom neuspelog puča i najverovatnije otišao u svoju rezidenciju u Valdaj između Tverske i Novgorodske oblasti. Putinovo očigledno odsustvo tokom pobune podstaklo je spekulacije o njegovom boravištu.

Hodorkovski, 60, bio je na čelu energetske kompanije Jukos pre nego što je proveo deceniju u zatvoru u Rusiji pod optužbama koje su kritičari rekli da su politički motivisane. Bio je jedan od prvih pristalica demokratskih promena u Rusiji, kritikujući endemsku korupciju na televizijskom sastanku sa Putinom početkom 2003.

Iako je pomilovan 2013. i dalje je jedan od vodećih kritičara režima.

– Pratili smo Putina u tom trenutku. I izgleda da je zaista napustio Moskvu i najverovatnije otišao u svoju rezidenciju u Valdaj – rekao je Hodorkovski iz Londona, gde danas živi.

Agencija, nezavisni istraživački medij na ruskom jeziku, izvestila je u januaru da je PVO sistem Pancir-S1 raspoređen u blizini rezidencije u Valdaju zbog napada dronovima na ruskoj teritoriji. Rezidencija je opisana kao “mesto lične zabave za Putina, njegove rođake i prijatelje”.

“Mislio sam da opozicija ima šansu”

Hodorkovski navodi da je avion “koji koristi samo Putin” poleteo iz Moskve 24. juna i uputio se ka severozapadu Rusije. On je dodao da je letelica nestala sa uređaja za praćenje letova “negde oko Valdaja”. Već na sam dan pobune pojavila se informacija da je predsednički avion Iljušin Il-96 poleteo iz ruske prestonice.

Deo ruskih nezavisnih medija javio je da je transponder aviona isključen kada je počeo da se spušta u Tverskoj oblasti. Pretpostavlja se da je avion leteo ka vazduhoplovnoj bazi Borisovski Hotilovo, koja je aerodrom najbliži Putinovoj rezidenciji u Valnaju.

Iz Moskve su poleteli i drugi avioni koji se koriste za prevoz visokih ruskih zvaničnika ili pripadnika oružanih snaga.

– Lideri, razni šefovi različitih resora, zaista, dosta njih je i otišlo iz Moskve. Dakle, upravo zbog toga sam tada mislio da opozicija ima šanse. Ali… Prigožinova pobuna je vrlo brzo propala – zaključio je Hodorkovski.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here