EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj kaže da u Evropskoj uniji ne postoji razumevanje za postupke Prištine, i da EU zajedno sa Albanijom radi na izolaciji Kosova.

– Mnogi od poslanika Evropskog parlamenta su istakli da se toleriše Vučić, koji ide na večeru sa Šešeljom, sarađuje sa Rusijom, kritikuje EU i stvara atmosferu straha u Srbiji. Ali, da ne stvaramo utisak da u Briselu postoji razumevanje za Kosovo, jer ga u ovom trenutku nema. Ni od Evropske komisije, ni od Sužbe za spoljne poslove, kao ni od većine država članica – rekao je Paljokaj.

On je dodao da EU radi sa Albanijom na izolaciji Kosova u regionu.

– Albanija postaje međunarodna i ulazi u proces izolacije Kosova, kako bi poslala poruku –  istakao je Paljokaj.

Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji je učvršćeno mišljenje da Kosovo nije država, a da su na to su uticali emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj.

– EU ne tretira Kosovo kao državu. Lajčak i Borelj nisu samo tu da sprovode politiku EU, već je i kreiraju. Obojica su u prošlosti imali aktivnu ulogu u kreiranju stava svojih zemalja. Oni su bili šefovi diplomatija zemalja koje nisu priznale Kosovo i koje do sada nisu promenile stav – naveo je Paljokaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here