Tanjug/AP
Jevgenij Prigožin

Osnivač ruske vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin odbio je da potpiše ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije nakon čega je obavešten o prekidu učešća u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je danas predsedavajući Komiteta za odbranu u Državnoj dumi Andrej Kartapolov.

Ruska novinska agencija Tass podseća da je nekoliko dana pre pokušaja pobune “Vagnera” rusko Ministarstvo odbrane objavilo da “sve formacije koje su u borbenim misijama moraju da potpišu ugovor”.

Prema navodima Kartapolova, svi su počeli da sprovode odluku ruskog Ministarstva odbrane, sem Prigožina.

On je istakao da je Prigožinu rečeno da zbog toga “Vagner” više ne može da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji.

– Nakon toga su usledila dešavanja kojim smo svi bili svedoci. Zbog novca, gluposti i preterane ambicije. Sve je to rezultiralo pokušajem izdaje i prevarom sopstvenih saboraca – naglasio je Kartapalov.

U noći na 24. jun, snage grupe “Vagner” zauzele su štab Južnog vojnog okruga ruske vojske u Rostovu na Donu posle izjava osnivača grupe Jevgenija Prigožina da su Oružane snage Rusije navodno izvele raketne napade na kampove “Vagnera”, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

Oružana pobuna zaustavljena je zahvaljujući teškim pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, celu subotu vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko. Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno je da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostale “Vagnerovce” niko neće krivično goniti.

3 COMMENTS

  1. Putin je priznao da je dao oko milijardu evra Vagneru. Nije zeleo da se zna da je to njegova privatna vojska. Prigozjin naravno nije zeleo da se stavi pod komandu Ministarstva odbrane Rusije. Ova cela afera je poprilicno uzdrmala neprikosnovenu Putinovu vlast.

    • Ma daj! Nije on to priznao, nego je samo objavio, koliko su jim dali!A ti si bio ubeđen, da jih finasira Burkina Faso?

  2. Lepo je imati privatnu vojsku. A jos lepse kad ti tvoja privatna vojska pravi probleme. Samo napred Vladimire. Redak si ti primerak. Niko Rusiju nije zavio u crno ko tvoja vladavina. Silazi covece sa vlasti i spasi Rusiju. Vec 24 godine vladas. Punis ruske kazamate sa politickim neprijateljima, saljes u smrt mlade Ruse, ljudi beze iz Rusije…ajde sreco moja – silazi sa vlasti. Znam tesko je, osladjalo ti se, ali misli malo i na svoju kcerku. I ona je na mrskom Zapadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here