Tanjug/AP
Sergej Surovikin

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, navodi “Njujork tajms”.

“Njujork tajms” se poziva na američke zvaničnike upoznate sa američkim obaveštajnim podacima o Prigožinovoj pobuni i navodi da su zvaničnici “pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda”.

Prigožin je u utorak odleteo u egzil u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih “Vagnerovih” boraca tokom vikenda, dok je predsednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

“Njujork tajms” je izvestio da su američki zvaničnici takođe rekli da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj. Pentagon nije do sada odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar. Kremlj i rusko ministarstvo odbrane takođe nisu odgovorili na Rojtersove upite.

Ko je “general Armagedon”

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “general Armagedon”, u novembru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u maju ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamenik.

Pre pokretanja pobune, Prigožin je besneo i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspeh kampanje i nedostatak podrške vojske za “Vagnerove” borce.

Surovikin je bio pozvao “Vagnerovu” grupu da odustane od pobune protiv vojnog vođstva i vrati se u svoje baze neposredno pre nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani “marš za pravdu” prema Moskvi.

6 COMMENTS

  1. Americki zvanicnici i americki podaci nisu ruski zvanicnici niti ruski podaci. Niko njos nista ne zna.
    Da je Putin bio ljut i da je nazvao Prigozjina izdajnikom – to smo mogli cuti. Da je pobuna u vikendu zavrsena. Jeste. I sta sad. Nista. Rat i dalje nazalost traje. A ko se ovom ratu raduje ili bira strane, dabogda mu rat u kuci bio.

    • Rat i dalje nazalost traje. A ko se ovom ratu raduje ili bira strane, dabogda mu rat u kuci bio.
      Нејасно је да ли се ради о рату у Украјини. Ако се ради о том рату, он је праведан, а привитивну изреку дабогда му рат у кућу дошао није достојна да се употреби.

  2. Kako sam samo razočaran nad tim njihovim obaveštajcima, uvek se na kraju pokaže, da su pogrešili ili lagali!U oba slučaja to znači, da pojma nemaju!I još o tome obaveštavaju Njujork Tajms, zamisli!

  3. To je zelja Amerikanaca i oni sada sve tade da kazu da se Rusija raspada a da jeraskol u vojsci.Ovo rade veoma perfidno i ne treba im verovati jer je to laz.Da lazu Ameri i Zapad je odavno utvrdjeno.VESTI ne bi trebalo da prenose ovakve Zapadne lazi.

  4. Baustelci, kad cete na odmor? Sta ima na mrskom Zapadu? Mozete li da zivite na ovoj skupoci?
    Pustite vi Rusiju, od nje ne zivite. Emocije su jedno, a vas interes je nesto sasvim drugo. Lepo je da Vesti postoje. Mozete da se izgalamite i u jutro opet na posao. Vesti su psihicko zdravlje za vas. Izbacite iz sebe gluposti i zuc – pa je malo bolje, zar ne?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here