EPA/Mikhail Klimentyev
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je večeras telefonski drugi put sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da bi ga detaljno obavestio o rezultatu razgovora sa šefom paravojne formacije “Vagner” Jevgenijem Prigožinom, javila je beloruska državna novinska agencija Belta.

Putin je zahvalio Lukašenku na rezultatu pregovora sa Prigožinom, prenele su RIA Novosti.

Lukašenkov kabinet saopštio je ranije da je beloruski predsednik razgovarao sa Prigožinom uz Putinovo odobrenje i da je šef “Vagnera” pristao da zaustavi kretanje svojih boraca od kojih su pojedini u konvoju napredovali ka Moskvi i da se deeskalira situacija.

Kako se navodi, na stolu je opcija za rešavanje situacije, uz bezbednosne garancije za borce grupe.

Nedugo zatim oglasio se i sam Prigožin, koji je rekao da je naredio svojim borcima koji su u konvoju napredovali ka Moskvi da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbeglo krvoproliće.

On je, u audio poruci koju je objavila njegova pres služba, istakao da je zbog razumevanja odgovornosti za nastalu situaciju u kojoj sada može ”da dođe do prolivanja ruske krvi”, odlučio da naredi borcima “Vagnera” da se vrate u svoje baze, preneo je Rojters.

2 COMMENTS

  1. BRATSKI „SPORAZUM“?

    Dobra vest je da je Jevgenij Prigožin odustao da ide na Moskvu sa svojom vojskom. Čemu služi da se Prigožin sukobi s Putinom, samo bi izginuli Rusi s jedne i druge strane. Ovaj sukob bi najviše koristio NATO-u i neprijateljima Rusije, a nikako samoj Rusiji. Pruženu miroljubiovu ruku ruku Prigožina treba bez dvoumljenja da prihvati Putin i time neće doći do prolivanja „ruske krvi“. Srećno braćo Rusi!

  2. Putin je Prigozjina javno nazvao izdajnikom. Vladimir je osvetoljubiv. On ne prasta ovakve pobune i stavljanje njegove moci u pitanje. A to je vodja Vagnera uradio. Tu oprosta nema. Gotov je. Nista vise ne znaci pruzanje ruke Putinu. Nestat ce kao i mnogi koji su mu se suprotstavili.
    Sto se tice prolivanja “ruske krvi”- jucer su sahranjeni Rusi koji su bili u helikopteru i koje je Vagner unistio. Krv je vec prolivena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here