Lična arhiva
STRUČNJAK SVETSKOG GLASA: Dr Vesna Kaloh u radnom okruženju

Moć je u osmehu, slogan je kompanije Digitalna stomatologija VBO iz Maribora koja ima dve vrste proizvoda za zdrave i blistave zube: premijum četkice sa nadograđenim vlaknima, daleko efikasnije od drugih, i nevidljive aparate za pravilan zubni niz.

Uskoro u Srbiji

Direktor kompanije Marko Kaloh kaže da su se pre tri godine odlučili da naprave četkicu za zube. Danas kao spoj slovenačke inovativnosti i japanske tehnologije ona uspešno osvaja evropsko tržište.

– Zbog našeg projekta stupili smo u kontakt sa univerzitetom Kanagava iz Japana i zajedničkim radom proizveli premijum četkicu VBO. Glavna prednost je u tome što u vlaknima ima crni kremen, rudu koja postoji samo na ostrvu Hokaido na severu Japana. Pri pranju zuba, negativni joni se oslobađaju iz vlakana sa crnim kremenom koji produžava efekat četkanja, a u pljuvački se razvija manje bakterija. Četkica za 40 odsto bolje odradi posao pranja zuba od drugih – priča on.

Svaka četkica za zube, kako objašnjava, trebalo bi da ispuni dva zadatka: da dobro očisti zube, ali i da ne nanese štetu gingivi.

– Ako je tvrda odlično odradi posao čišćenja zuba, ali može da izazove krvarenje desni, pa je važno zube prati onom koja neće naneti štetu zdravlju usne duplje. Glava premijum četkice je jedinstvenog oblika, optimalne dužine, debljine i mekoće vlakana – objašnjava prednosti.

Prodaja u Sloveniji je počela pre godinu dana, posle dvogodišnjeg rada na njenom razvoju i četkice su sada i na tržištima Rumunije, Bugarske, a u julu će biti i širom Austrije. Nadaju se i u Srbiji.

– Nedavno sam bio u poseti kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i on mi je rekao – šta čekaš, idemo odmah u Srbiju. Rekao sam mu da prvo treba da realizujemo započeto, da osvojimo Austriju i Nemačku, pa do kraja godine stignemo i u Srbiju – otkriva Kaloh.

U Sloveniji se proizvodi ove kompanije mogu pronaći u DM-u, a na policama tog lanca prodavnica biće i u Srbiji i drugim državama.

Nevidljiva tehnologija

Dr Vesna Kaloh, njegova supruga, specijalista je za vilicu i stomatološku ortopediju i jedan od najboljih svetskih stručnjaka za invisalign tehnologiju.

– Bavimo se inovativnim i efikasnim načinom za ispravljanje zuba, invisalign tehnologijom. Snabdevači smo tih nevidljivih proteza koji su revolucionarni način ispravljanja zuba, i to ne samo u Sloveniji, već i u Evropi, a krenućemo i u Srbiji. Suština tehnologije je da se ona koristi u proizvodnji providnih zubnih proteza, poznatih kao invisalign aparati, koje su daleko mekše i prijatnije za pacijenta – priča Kaloh.

Dve su mogućnosti ispravljanja zuba, a to je sa bravicama, fiksnim aparatom iron age koji stavi na njih i ta metoda se primenjuje dve decenije. U poslednjih deset godina na Zapadu, kako kaže, svi zube ravnaju nevidljivim aparatom iz SAD i to je digitalna ortodoncija.

– To znači da nema više bravica na zubima, već se ispravljaju alajnerima koji se ne vide. Sa njima je proces ispravljanja puno brži, manje boli, više je predvidiv i daje mnogo bolje rezultate – pojašnjava prednosti.

Ova kompanija je najveći provajder u ispravljanju krivih zuba najmodernijom tehnikom koja se već tri decenije primenjuje u SAD. U kompaniji Digitalna stomatologija VBO se nadaju skorom otvaranju ordinacije u Beogradu.

Nevidljive proteze
OJAČANE CRNIM KREMENOM: Premijum četkice

Među 300 najboljih na svetu

Dr Vesna Kaloh je tri godine zaredom uradila najviše ispravljanja zuba invisalign tehnologijom i tri godine je najbolja zubarka u Sloveniji.

– U martu su Amerikanci među 400.000 ortodonata iz sveta pozvali 300 najboljih. Od toga, četvoro iz Evrope, među kojima je bila i Vesna.

Fantastični rezultati

Analize prodaje koje su u kompaniji napravili u prvih pet meseci ove u odnosu na prošlu godinu pokazale su fantastične rezultate.

– Napravili smo rast od 350 odsto. U Sloveniji su naše četkice u ponudi u 25 klinika, a cilj je da do kraja juna dostignemo brojku od 100. Povratne informacije kažu da su ljudi jako zadovoljni. Možda ima jednu manu, a to je da je skuplja od najprodavanijih kuraproks četkica. One koštaju oko sedam evra, a naša blizu deset, ali zdravlje zuba nema cenu.

Novi proizvod

Marko Kaloh kaže da će još jedan proizvod izaći iz ove radionice.

– Radimo na interdental četkici koja čisti između zuba. Već imamo njen prototip, pa se nadam da će taj naš projekat zaživeti u ovoj godini i da će se međuzubna četkica pojaviti u online prodaji do kraja godine.

SARADNJA SA UNIVERZITETOM U JAPANU: Marko Kaloh